Vastuunkantaja ei löydy organisaation ulkopuolelta : konsultin rooli työyhteisöjen konfliktitilanteiden ratkaisemisessa - Saloranta, Petra (My University, 2021)
Tämä tutkimus kuvaa organisaation ulkopuolisen konsultin roolia työyhteisöjen konfliktitilanteiden ratkaisemisessa. Organisaatiot kohtaavat konflikteja usein arjessaan ja konfliktin ratkaisemiseen ei aina löydy osaamista organisaation sisältä. Konfliktien ratkaisemisessa apuna voidaan käyttää kokonaan organisaation ulkopuolelta tulevaa apua. Työyhteisöjen konfliktien ratkaisemista kolmannen osapuolen avulla on tutkittu paljon, mutta usein kolmas osapuoli tarkoittaa esimiestä tai johtajaa. Tutkimuksissa on puutteellinen näkemys organisaation ulkopuolisen avun käytöstä, ja teoriassa on painotettu enemmän organisaatioiden näkökulmaa konsulttien näkökulman sijaan. Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan kuvailtuun tutkimusaukkoon. Tutkimuksessa selvitetään millainen rooli organisaation ulkopuolisella konsultilla on konfliktitilanteen ratkaisemisessa ja millaisissa tilanteissa organisaatiot tukeutuvat ulkopuoliseen konsulttiin. Tutkimuksessa selvitetään myös, millaisin keinoin organisaation ulkopuolinen konsultti osallistuu konfliktitilanteiden ratkaisemiseen. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla organisaatioiden ulkopuolisia konsultteja (N=5). Teemahaastattelut toteutettiin etähaastatteluina ja aineiston analysointiin käytettiin teemoittelua ja sisällönanalyysiä. Teoriassa korostuvat työyhteisöjen konfliktityypit, konfliktien hallinta ja konsultointi konfliktitilanteessa. Tutkimustulokset osoittavat, että organisaatiot pyytävät ulkopuolisilta konsulteilta apua konfliktitilanteeseen silloin, kun konflikti on kärjistynyt eikä organisaatiolla ole enää omia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Selkeää erottelua konfliktityyppien välillä ei havaittu tutkimuksessa, ja aineiston perusteella voidaan sanoa, että konfliktien juurisyyt ovat pääasiassa työstä johdettavissa. Konsultin tehtävänä ei ole tarjota organisaatiolle suoraan avaimia onneen, vaan kehittää organisaation toimintaa yhdessä sen jäsenten kanssa. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että konsultilla on käytössä usein laajempi määrä erilaisia työkaluja ja menetelmiä kuin organisaatioilla ja niiden avulla konsultit pystyvät auttamaan organisaatiota ratkaisemaan tilanteen.
Keywords: työyhteisöt, konfliktit, konsultointi, työyhteisösovittelu