Strateginen päätöksenteko resurssien näkökulmasta julkisessa organisaatiossa : Case: Porin perusturvakeskuksen mobiilitoiminta - Kangas, Petri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Julkiset organisaatiot tehostavat toimintaansa, koska verovaroin tuotettavaan julkiseen palvelutoimintaan kohdistuu säästötoimia, jolloin julkishyödykkeitä on tuotettava yhä pienemmin kustannuksin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten julkisella sektorilla tehdään strategisia päätöksiä, millaisten taustatekijöiden perusteella päätöksiä tehdään ja miten päätökset toimeenpannaan. Toimeenpanemiseen eli implementointiin, liittyy oleellisena osana uuden tai muutoksen kohteena olevan toiminnan resursointi. Tässä tutkimuksessa kohdeorganisaationa oli Porin perusturvakeskus strategisen päätöksenteon osalta. Strategisten päätösten toimeenpanoa puolestaan tutkittiin aineellisten ja aineettomien resurssien näkökulmista perusturvakeskuksen mobiiliyksikön ollessa tutkimuksen kohteena. Tässä tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita myös julkisen talouden muutosten ja tehokkuusvaatimusten merkityksestä Porin perusturvakeskuksen strategiseen päätöksentekoon. Julkisen sektorin muutosta kuvattiin New Public Managementin (NPM) pohjalta. Tämä tutkimus on laadullinen case-tutkimus, jossa käytettiin tutkimusmenetelminä asiakirja-analyysiä ja teemahaastattelua. Haastattelujen mukaan mobiilitoiminnan kehittyessä ja laajetessa mobiilitoiminnalle siirrettiin perusturvakeskuksen muista toiminnoista aineetonta resurssia ja aineellisia resursseja puolestaan on hankittu tarpeen mukaan. Mobiilitoiminta on saanut kaiken sen aineellisen resurssin, jota toiminta edellyttää, mutta aineettomien resurssien saatavuudessa on esiintynyt niukkuutta, vaikka päätöksentekijät ovat osoittaneet henkilöresursseja mobiilitoiminnalle. Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että organisaatio ei voi päättää aivan kaikista toimintaansa liittyvistä resursseista, koska strategiset linjaukset tehdään Porin kaupungin osalta kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa. Kaupungin strategiat huomioidaan hallintoyksiköissä, joissa toimitaan kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti strategisissa kysymyksissä. NPM on terminä melko tuntematon julkisella sektorilla. NPM:n elementtejä on kuitenkin otettu käyttöön esimerkiksi Porin kaupungissa. Näitä elementtejä ovat esimerkiksi asiakaspalvelun parantaminen, julkisen toiminnan tehostaminen digitalisaation avulla, organisaation mataloittaminen, ulkoistaminen, palvelusetelit, yhtiöittäminen sekä talouden tasapaino.