Myelodysplastinen oireyhtymä - monimuotoinen kirjo verisairauksia - Kauppila Marjut; Holopainen Annasofia; Kontro Mika; Kytölä Sari; Lehto Minna; Laine Outi; Myllymäki Mikko; Rounioja Samuli; Siitonen Timo; Ebeling Freja (Finland, 2025)
Myelodysplastisissa oireyhtymissä (MDS) luuytimen verisolujen tuotanto on tehotonta ja verisolujen määrä vähenee. Yleisin verenkuvalöydös on normo- tai makrosyyttinen anemia. Taudilla on alttius muuttua leukemiaksi. Diagnoosi perustuu verenkuvan sytopenioihin ja luuytimen dysplasiaan tai blastiylimäärään. Kromosomi- ja geenitutkimusten löydöksiä käytetään riskiluokitteluissa. Tauti jaetaan pienemmän ja suuremman riskin tautiin. Tukihoidot kuten verensiirrot, kasvutekijät ja infektioiden huolellinen hoito ovat tärkeä osa kokonaishoitoa ja osalle iäkkäimmistä potilaista ainoa hoitomuoto. Suuremman riskin sairaudessa käytetään atsasitidiinia yksin tai yhdistettynä muihin hoitoihin. Raja suuremman riskin MDS:n ja akuutin leukemian välillä hämärtyy, ja näiden hoito samankaltaistuu. Allogeeninen kantasolusiirto on ainoa parantava hoito, joka kuitenkin soveltuu vain pienelle osalle potilaista.