Äitien näkemyksiä imetysohjauksesta ja -tuesta synnytyssairaalasta kotiutumisen jälkeen - Mäkelä, Marjo (My University, 2022)
Imetys ei toteudu suositusten mukaisesti, vaikka sen hyödyt ovat merkittävät niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Synnytyssairaalasta kotiutumisen jälkeen imettävistä äideistä puolet lopettaa täysimetyksen ensimmäisen kuukauden aikana. Imetysohjauksella ja -tuella on merkittävä vaikutus varhaisvaiheessa ja palveluiden tulisi kohdata imettävien äitien tarpeet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata synnyttäneiden äitien näkemyksiä imetysohjauksesta ja -tuesta heti synnytyssairaalasta kotiutumisen jälkeen. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää imetysohjausta ja -tukea vanhempien tarpeita vastaavaksi. Tässä kuvailevassa poikkileikkaustutkimuksessa käytettiin aineistonkeruumenetelmänä puolistrukturoitua kyselylomaketta. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat synnytyssairaalasta kotiutuneet täysaikaisen ja terveen vauvan synnyttäneet äidit, jotka olivat aloittaneet imetyksen (n = 50). Aineistonkeruu toteutettiin vauvan ollessa alle kuukauden ikäinen. Aineisto analysoitiin tilastollisesti hyödyntäen kuvailevia menetelmiä ja ryhmien välisiä vertailuja. Tutkittavat äidit (n = 50) olivat keskimäärin 32-vuotiaita (vaihteluväli 19–44 vuotta). Näiden äitien vauvoista noin puolet (48 %) oli saanut lisämaitoa sairaalassa ja (54 %) käytti tuttia. Suurin osa äideistä (63 %) ei ollut tarvinnut imetysohjausta tai -tukea kotiutumisen jälkeen. Kolmasosa äideistä tarvitsi apua imetysongelmien suhteen kotiutuksen jälkeen ja lähes kaikki heistä olivat saaneet apua. Imetysohjausta ja -tukea tarvitsevissa äideissä ensisynnyttäjien osuus oli merkitsevästi suurempi kuin uudelleensynnyttäjien (p = 0,049). Suurin osa kaikista tutkittavista äideistä koki saamansa imetysohjauksen ja -tuen riittäväksi raskausaikana (80 %) ja synnytyssairaalassa (82 %). Enemmän ohjausta tarvitsevat äidit olivat useammin tyytymättömämpiä raskausaikana tarjottuun ohjaukseen (p = 0,025). Suurin osa enemmän ohjausta tarvitsevista äideistä olisi halunnut tukea ja ohjausta olevan saatavilla seuraavana päivänä yhteydenotosta, kun taas muut kokivat neuvolan ennalta sovitut käynnit riittäviksi (p = 0.002). Äidit olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamaansa imetysohjaukseen ja –tukeen. Imetysongelmat ovat kuitenkin yleisiä varhaisvaiheessa ja osa äideistä tarvitsee enemmän imetysohjausta ja –tukea kuin toiset. Imetysohjauksen ja -tuen tulee olla helposti saatavilla ja jatkuvaa. Uusien menetelmien käyttöä imetyksen tukemisessa tulisi kehittää ja arvioida.

Breastfeeding does not occur as recommended although its benefits are significant at both the individual and societal levels. Half of the mothers who are breastfeeding after discharge from the maternity hospital stop full breastfeeding within the first month. Breastfeeding guidance and support have a significant impact at an early stage and services should meet the needs of breastfeeding mothers. The purpose of this study was to describe the views of postpartum mothers on breastfeeding guidance and support immediately after discharge from the maternity hospital. The aim was to provide information that could be used to develop breastfeeding guidance and support to meet the needs of parents. In this descriptive cross-sectional study, a semi-structured questionnaire was used as the data collection method. The target group of the study were mothers who had given birth to a full-time and healthy baby and had started breastfeeding (n = 50). Data collection was carried out when the baby was less than one month old. The data were analysed statistically using descriptive methods and intergroup comparisons. The mothers studied (n = 50) were on average 32 years old (range 19–44 years). About half (48%) of these mother’s babies had received extra milk in hospital and (54%) used pacifiers. The majority of mothers (63%) had not needed breastfeeding guidance or support after discharge. One-third of mothers needed help with breastfeeding problems after discharge and almost all of them had received help. The mothers who needed breastfeeding guidance and support, the proportion of first-time mothers was significantly higher than that of new mothers (p = 0.049). The majority of all mothers surveyed thought that the breastfeeding guidance and support they received were adequate during pregnancy (80%) and in the maternity hospital (82%). Mothers in need of more guidance were more likely to be dissatisfied with the guidance provided during pregnancy (p = 0.025). The majority of mothers who needed more guidance would have liked support and guidance to be available the day after contact, while others thought that the pre arranged visits to the clinic were sufficient (p = 0.002). Mothers were generally satisfied with the breastfeeding guidance and support they received. However, breastfeeding problems are common in the early stages and some mothers need more breastfeeding guidance and support than others. Breastfeeding guidance and support should be continuous and available. The use of new methods in supporting breastfeeding should be developed and evaluated.
Keywords: imetys, ohjaus, kotiutuminen