Kateenkorvan poiston aiheet, komplikaatiot ja pitkäaikaisturvallisuus - Kekäläinen, Eliisa; Ilonen, Ilkka; Kytö, Ville; Ruuska, Terhi; Laakso, Sini (Finland, 2026)
Immuunijärjestelmän toiminnalle keskeiset T-lymfosyytit kypsyvät ja kehittyvät kateenkorvassa, joka sijaitsee rintalastan alla, sydämen päällä. Kateenkorvan synnynnäinen puutos on hengenvaarallinen harvinainen tila. Kateenkorvan poisto eli tymektomia on toisaalta tarpeen kateenkorvan kasvaimissa ja tietyissä autoimmuunisairauksissa. Anatomisen sijaintinsa takia kateenkorva joudutaan poistamaan osittain tai kokonaan myös lapsena tehdyn avosydänleikkauksen yhteydessä. Tymektomian läpikäyneet potilaat ovat siten kliinisesti hyvin moninainen joukko. Kateenkorvan poiston pitkäaikaisvaikutukset sairastavuuteen ja immuunijärjestelmän toimintaan ovat vielä pääosin tuntemattomia.