Molaarin kruunupreparointi - Myller, Patrik; Hyysalo, Veikko (My University, 2025)
Syventävän opinnäytetyömme tavoitteena on tuottaa opetusmateriaalia molaarin kruunupreparoinnista hammaslääketieteen opiskelijoille Hammasprotetiikan ja purentafysiologian oppiaineen kiinteän protetiikan kurssille ja kliinisen työn tueksi. Työmme sisältää videomateriaalin, jossa molaarin kruunupreparointia käsittelevä opetusvideo on päivitetty, muokattu ja tekstitetty vaihe vaiheelta. Opetusvideon tarkoituksena on tarjota opiskelijoille selkeät ja havainnolliset tekniset ohjeet molaarin kruunupreparoinnin toteuttamiseen. Videon ohella kokonaisuuteen sisältyy tiivis kirjallinen osuus, jonka tarkoituksena on toimia opiskelijoiden tukena erityisesti kliinisen hoitoharjoittelun alkuvaiheessa. Kirjallisessa osuudessa käsitellään molaarihampaan kruunutuksen indikaatiot ja kontraindikaatiot, jäljellä olevan hammaskudoksen merkitys restauraatiovaihtoehtoja valittaessa, preparoinnin biomekaaniset pääperiaatteet kuten retentio ja resistenssi sekä kliiniset työvaiheet hampaan preparoinnista väliaikaisen kruunun sementointiin. Kirjallisen osuuden tarkoituksena on toimia helposti hyödynnettävänä oppaana klinikkatyöskentelyn tueksi.
Keywords: kruunupreparointi, molaari, kruunu, protetiikka