Tyksin 1000 ensimmäiseen robottiavusteiseen eturauhasen poistoleikkaukseen liittyvät komplikaatiot - Kuuri-Riutta, Sirja (My University, 2019)
Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain n. 5000 potilasta. Leikkaushoito on mahdollista, kun syöpä ei ole levinnyt viereisiin kudoksiin eikä lähettänyt etäpesäkkeitä. Lisäksi odotettavissa olevan elinajan on oltava vähintään kymmenen vuotta, jotta kirurgia katsotaan tarkoituksenmukaiseksi. Tyksissä RALP:itä on tehty vuodesta 2010 lähtien. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää Tyksissä vuosina 2010—2016 tuhannen ensimmäisen RALP-leikatun potilaan yleinen terveydentila ja 10-vuotisennuste ennen leikkausta. Lisäksi selvitetään RALP:iden komplikaatiot ja komplikaatioiden kehitys leikkaavaa kirurgia kohden. Tarkastellaan myös leikkausajan kehitystä ja sen pohjalta oppimiskäyrää leikkaavaa kirurgia kohden. Tutkimuksessa analysoitiin retrospektiivisesti potilaita, joille oli tehty RALP Tyksissä vuosina 2010—2016 eturauhassyövän vuoksi. Ennen leikkausta taulukoitiin potilaiden pituus, paino ja tupakointi. Myös perussairaudet ja ikä taulukoitiin ja näiden avulla määriteltiin jokaiselle potilaalle Charlson Comorbidity Index (CCI). Tuumorista dokumentoitiin primaarituumorin levinneisyyttä kuvaava TNM-luokitus. Leikkausten komplikaatioita arvioitiin käyttäen Clavien—Dindo-luokitusta. Komplikaatioita seurattiin kolmen kuukauden ajan (90 päivää) leikkauksen jälkeen. Lisäksi vakavimpien komplikaatioiden tyyppi selvitettiin. Ikävakioitua CCI:iä käyttäen suurin osa potilaista (67 %) sai korkeintaan 2 pistettä, eli tällöin 10-vuotiselossaoloennuste on yli 90 %. Tämän perusteella leikkausindikaatiot ja potilasvalinta toteutuu Tyksissä hyvin. Leikkaustoiminta on turvallista, sillä vakavia komplikaatioita on vähän (5 %), eikä aineistossa ollut yhtään kuolemaan johtanutta komplikaatiota. Kahden eniten leikanneen kirurgin leikkausajat lyhentyivät selvästi ensimmäisen n. 150 potilaan leikkauksen jälkeen, mutta sittemmin leikkausajassa ei enää tapahtunut merkittävää muutosta.
Keywords: eturauhassyöpä, prostatektomia, RALP, komplikaatiot, Charlson Comorbidity Index