Laventelin (Lavandula angustifolia) rauhoittava vaikutus varhaiskasvatusikäisillä lapsilla - Laakso, Emmi (My University, 2026)
kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella laventelin (Lavandula angustifolia) eteerisen öljyn vaikutuksia psyykkiseen ja fysiologiseen hyvinvointiin erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu integratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa yhdistetään aiempaa tutkimustietoa laventelin rauhoittavista vaikutuksista. Aineisto kerättiin useista tieteellisistä tietokannoista, ja analyysi perustui yhteensä yhdentoista tutkimuksen tarkasteluun. Näistä osa kohdistui lapsiin ja osa muihin ikäryhmiin, jotta ilmiötä voitiin ymmärtää laajemmin. ​Tulokset osoittavat, että laventelin eteerisen öljyn tuoksun hengittäminen on yhteydessä ahdistuksen ja stressin vähenemiseen sekä kehon rauhoittumiseen. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi sydämen sykkeen laskuna, sykevälivaihtelun lisääntymisenä (eli sydämen toiminnan joustavuutena ja kehon rauhoittumisena) sekä stressihormoni kortisolin tason alenemisena. Lisäksi laventelin eteerisen öljyn on havaittu tukevan unen laatua ja palautumista sekä vähentävän itkuisuutta erityisesti pienillä lapsilla. Vaikutukset liittyvät hermoston toimintaan sekä siihen, että hajuaisti on yhteydessä aivojen tunteita ja muistia sääteleviin alueisiin. ​Kehityspsykologisesta näkökulmasta varhaislapsuus on keskeinen vaihe itsesäätelyn ja emotionaalisen turvallisuuden rakentumisessa. Tuoksut voivat toimia osana aistiympäristöä, joka tukee lapsen rauhoittumista ja vireystilan säätelyä. Laventelin eteeristä öljyä voidaan siten tarkastella mahdollisena ei-lääkkeellisenä tukikeinona osana varhaiskasvatuksen hyvinvointia edistäviä käytäntöjä. ​Tutkimusnäyttö varhaiskasvatusikäisistä lapsista on kuitenkin vielä rajallista, minkä vuoksi tuloksia tulee tulkita varovaisesti. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta erityisesti varhaiskasvatuksen arkiympäristöissä, jotta laventelin eteerisen öljyn pitkäaikaisia vaikutuksia lasten itsesäätelyyn ja hyvinvointiin voidaan arvioida luotettavammin. ​
Keywords: laventeli; aromaterapia; stressinsäätely; varhaiskasvatusikäiset lapset