Myocardial blood flow and coronary anatomy in suspected obstructive coronary artery disease – a hybrid imaging study - Stenström, Iida (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2020)
Coronary computed tomography angiography (CTA) is an accurate noninvasive imaging modality for detecting coronary atherosclerosis and to rule out obstructive coronary artery disease (CAD). Myocardial perfusion imaging (MPI) with positron emission tomography (PET) allows the quantification of myocardial blood flow (MBF). The quantification of MBF enables the assessment of the hemodynamical significance of a coronary stenosis seen on coronary CTA, as well as the assessment of the function of the microvasculature. Hybrid imaging with coronary CTA and PET combines information on coronary anatomy and function, but its clinical value has not been extensively studied. In this study, the effect of a selective hybrid imaging protocol on downstream referrals to invasive coronary angiography (ICA) as well as its prognostic value in patients with suspected CAD were investigated. An assessment of MBF was performed only if a suspected significant stenosis was seen on coronary CTA. In addition, the prevalence of coronary microvascular dysfunction (CMD) was prospectively investigated in chest pain patients by using a combination of coronary CTA, PET perfusion imaging, and ICA. Obstructive CAD was excluded in approximately one half of the patients by coronary CTA alone, and MBF was normal in approximately one half of the patients who also underwent PET MPI. In these patients, downstream referrals to ICA and revascularization procedures were rare and the rates of acute coronary syndrome or death were low during the follow-up of 3.6 years. The prevalence of CMD was low (1%) in the absence of CAD. Selective hybrid imaging with coronary CTA and PET may potentially reduce the number of unnecessary ICAs and is useful in the risk stratification of patients with suspected CAD. The prevalence of CMD is relatively low in patients with chronic chest pain.

Sydänlihaksen verenvirtaus ja sepelvaltimoiden anatomia ahtauttavaa sepelvaltimotautia epäiltäessä – Hybridikuvantamistutkimus Sepelvaltimoiden tietokonetomografialla (TT) voidaan todeta luotettavasti sepelvaltimoiden ateroskleroosimuutokset ja sulkea pois ahtauttava sepelvaltimotauti. Sydänlihaksen verenvirtauksen mittaus positroniemissiotomografiaa (PET) käyttämällä mahdollistaa TT-tutkimuksessa nähtyjen ahtaumien toiminnallisen merkityksen sekä pienten sepelvaltimoiden toiminnan arvioinnin. PET-TT-hybridikuvantamisen avulla on mahdollista tutkia sekä sepelvaltimoiden anatomiaa että toimintaa, mutta sen hyötyä sepelvaltimotaudissa on tutkittu vain vähän. Kliinisissä tutkimuksissa tutkittiin valikoivan PET-TT-hybridikuvantamisen vaikutusta potilaiden jatkotutkimuksiin ja menetelmän ennustearvoa oireisilla potilailla, jotka lähetettiin tutkimuksiin ahtauttavan sepelvaltimotaudin epäilyn vuoksi. Sydänlihaksen verenvirtauksen mittaus suoritettiin ainoastaan, mikäli TTtutkimuksessa havaittiin mahdollisesti hemodynaamisesti merkitsevä ahtauma. Lisäksi pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriön esiintyvyyttä pitkäaikaisen rintakivun yhteydessä selvitettiin etenevässä tutkimuksessa, jossa potilaille tehtiin sepelvaltimoiden TT, sydänlihaksen verenvirtauksen mittaus PET-menetelmällä sekä kajoava sepelvaltimoiden varjoainekuvaus. Sepelvaltimoiden TT-tutkimuksen perusteella ahtauttava sepelvaltimotauti voitiin sulkea pois puolella potilaista. Puolella potilaista, joilla todettiin ahtauma TTtutkimuksessa, sydänlihaksen verenvirtaus rasituksessa oli kuitenkin normaali. Näillä potilailla kajoava sepelvaltimoiden varjoainekuvaus tai revaskularisaatio tehtiin vain harvoin ja sydänkohtauksen tai kuoleman riski oli 3.6 vuoden seurannan aikana pieni. Lisäksi havaittiin, että pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriö ilman sepelvaltimotautia on harvinainen (1%). Valikoiva PET-TT -hybridikuvantaminen voi vähentää kajoavien varjoainekuvausten määrää ja on hyödyllinen riskinarvioinnissa niillä potilailla, joilla epäillään ahtauttavaa sepelvaltimotautia. Pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriö on rintakipupotilailla suhteellisen harvinainen löydös.