4H-yrittäjien käsityksiä oppimisestaan informaalissa yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristössä - Näse, Hilkka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Yrittäjyys on yksi Euroopan unionin määrittelemistä elinikäisen oppimisen avaintaidoista. Kiinnostavaa elinikäisen oppimisen näkökulmasta ovat nuorten vapaa-aikana kertyneet yrittäjyyden oppimiskokemukset. Tutkimuksessa etsittiin vastausta kysymykseen, mitä oppimista nuoret ovat itse tunnistaneet toimiessaan 4H-yrittäjinä. Tutkimusjoukko koostuu kahdestakymmenestä 14–28-vuotiaasta. Tutkimusaineistona ovat oppimispäiväkirjat. Tutkimusjoukosta kuudellatoista henkilöllä on yrittäjyyskokemusta alle vuoden ajalta, yhdellä yli vuoden, kolmella yli kolme vuotta. Aineisto analysoitiin fenomenografian avulla. Tutkimustulosten perusteella 4H-yrittäjänä toimiminen opettaa sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden taitoja sekä reflektointia, joka on edellytys työssä oppimiselle. 4H-yrittäjien oppimiskokemukset muodostavat kolme pääkategoriaa: 1. Yrittäjän oma kasvu, 2. Suhde muihin ihmisiin ja 3. Yritystoiminta. Nuoret yrittäjät kokevat oppineensa monenlaisia elämässä tarvittavia taitoja, kuten itsestä huolehtimista, ongelmanratkaisua, sosiaalisia taitoja, viestintää ja taloudellisia taitoja. 4H-yrittäjän oppimisessa toteutuu Kolbin (1984) kokemuksellisen oppimisen kehä. Uudet opit ovat rakentuneet aiemman kokemuksen varaan. Keskeistä oppimisessa on reflektointi, jota on tapahtunut sekä muiden ihmisen kanssa että itsereflektointina.