Kouluturvallisuudesta kirjoittaminen Opettaja-lehdessä vuosina 2005–2010 ja 2016–2021 - Hyyti, Aapo (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa tarkoituksena selvitettiin, miten turvallisuudesta kirjoitettiin Opettaja-lehdessä vuosina 2005–2010 ja 2016–2021. Aineistona käytettiin edellä mainituilta vuosilta valittuja kirjallisia tekstejä. Aineistoon ei sisällytetty kuvia tai intertekstuaalista aineistoa. Lähteinä käytettyjen tekstien kirjoittajina oli sekä Opettaja-lehden omia toimittajia että ulkopuolisia kolumnisteja ja mielipidekirjoittajia. Aineistoa analysoitiin laadullisesti tekstianalyysia hyödyntäen. Tutkimuksessa tarkasteltiin turvallisuutta käsitteleviä tekstejä niissä käytetyn sävyn ja tyylin kautta, sekä pohdittiin sitä kontekstia, jossa kyseiset tekstit julkaistiin. Tekstejä ei luokiteltu ryhmiin tai kategorioihin. Tutkimuksen löydösten perusteella voidaan todeta, että vuosina 2005–20010 ja 2016–2021 turvallisuuteen liittyvät tekstit Opettaja-lehdessä olivat ongelmiin keskittyviä ja niiden sävy oli enemmän huolestunut kuin optimistinen tai myönteinen. Sekä lehdelle työskentelevät toimittajat että vierailevat kirjoittajat – kuten kolumnistit ja mielipidekirjoittajat – lähestyivät turvallisuutta yleensä siitä näkökulmasta, että koulumaailman turvallisuuteen liittyviä asioita tulisi parantaa. Tyylin ja sävyn osalta Opettaja-lehden tekstit voidaan jakaa kahteen luokkaan; toimittajien tuottamiin maltillisiin ja asiapitoisiin ja vierailevien kirjoittajien suorasukaisempiin. Edellisillä tekstin sävy ja sanavalinnat useimmiten pitäytyivät toimittajille tyypillisessä raportoivassa asiatyylissä, jossa sanavalinnoilla ja ilmaisuilla ei liiemmälti revitelty. Jälkimmäiset taasen toivat tiettyä terävyyttä ja suoruutta turvallisuuskeskusteluun sanavalinnoillaan ja kärjekkäämmillä kirjoituksillaan. Koska tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tarkoituksena oli tarkastella turvallisuutta käsitteleviä tekstejä vain yhdessä lehdessä, ei sen löydöksiä voida suoraa yleistää laajemmin. Sitä voidaan kuitenkin hyödyntää, jos halutaan verrata ammattilehdessä käytyä turvallisuuskirjoittelua laajemmalle lukijakunnalle suunnattujen lehtien keskusteluun.
Keywords: turvallisuus, fyysinen turvallisuus, psyykkinen turvallisuus, sosiaalinen turvallisuus, pedagoginen turvallisuus, kouluturvallisuus, peruskoulu, koulu, Opettaja-lehti, tekstianalyysi, teksti