Lääketieteen opiskelijoiden ammattiasenteet ennen ja jälkeen terveyskeskusharjoittelujakson - Heimonen, Emilia (My University, 2026)
Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon aikana opiskelijat oppivat lääketieteellisen tiedon ja kliinisten taitojen lisäksi ammattikunnan arvoja, käytäntöjä ja asenteita. Opiskelijat kohtaavat opintojen aikana opetushenkilökuntaa, lääkäreitä, hoitajia ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Heidän kanssansa vuorovaikuttamalla ja heidän työtään seuraamalla opiskelijat oppivat toimimaan lääkäreinä terveydenhuollossa. Moniammatillinen yhteistyö on tärkeä osa lääkärin työtä ja sillä on todettu olevan myönteinen vaikutus työn tehokkuuteen, hoitotuloksiin sekä työhyvinvointiin. Moniammatillinen opetus lisää opiskelijoiden ymmärrystä muista ammattikunnista, edistää yhteistyötaitoja ja vaikuttaa myönteisesti heidän ammattiasenteisiinsa. Tutkielmani tarkoitus oli selvittää, millainen vaikutus terveyskeskusopetuksella on lääketieteen opiskelijoiden ammattiasenteisiin sekä mitä mieltä opiskelijat ovat moniammatillisesta yhteistyöstä. Vuonna 2017 tutkimukseen osallistui 74 lääketieteen opiskelijaa Turun yliopistosta. Tutkittavat olivat kolmannen, viidennen tai kuudennen vuoden opiskelijoita. He osallistuivat neljä päivää kestävään terveyskeskusharjoittelujaksoon, missä he harjoittelivat potilastyötä moniammatillisessa ympäristössä. Opiskelijat täyttivät Interdisciplinary Education Perception Scale (IEPS) -kyselylomakkeen ennen ja jälkeen harjoittelujakson. Lisäksi opiskelijat vastasivat kolmeen avoimeen kysymykseen koskien moniammatillisuutta ja sen opetusta. Havaittiin, että opiskelijoille oli muodostunut myönteisiä ammattiasenteita jo ennen harjoittelujaksolle osallistumista. Harjoittelujakson jälkeen asenteet vahvistuivat ja opiskelijat suhtautuivat myönteisemmin lähes kaikkiin kyselylomakkeen väitteisiin. Pre- ja post-lomakkeiden välillä havaittiin tilastollisesti merkitsevä muutos seitsemän väitteen kohdalla. Opiskelijat suhtautuivat myönteisesti omaa ammattiryhmäänsä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan. He myös kokivat yhteistyön ja moniammatillisuuden tärkeänä. Sukupuolten tai vuosikurssien välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa.
Keywords: Ammattiasenteet; moniammatillinen opetus