Lapsikohtaisen valvonnan edellytykset lastensuojelun avohuollossa - Kotisaari, Tuuli; Jaakola, Anne-Mari (Focus Localis ry, 2026)
Tutkimuksemme tarkastelee lapsikohtaista valvontaa lastensuojelun avohuollossa. Lapsikohtaisella valvonnalla tarkoitetaan lapsen edun turvaamista ja lapsen edun mukaisten tukitoimien ja palveluiden varmistamista. Kyse on sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden osa-alueesta, joka kohdistuu asiakkaana olevaan lapseen tai nuoreen yksilötasolla. Tarkastelimme aihetta monimenetelmällisesti usealta hyvinvointialueelta vuosina 2023–2024 kerättyjen fokusryhmähaastattelujen (n=66) ja kyselyaineiston (n=221) avulla. Tulostemme perusteella lapsikohtaisessa valvonnassa on kyse laajasta avohuollon palveluiden riittävyyteen ja laatuun, sosiaalityöntekijöiden työnkuvaan sekä organisaatiotasoon liittyvien tekijöiden kokonaisuudesta. Lapsikohtainen valvonta avohuollossa on vielä vakiintumatonta, eikä lapsen edun turvaaminen ja palveluiden vaikutuksien arviointi toteudu riittävästi yksilötasolla. Työnantajina hyvinvointialueiden tarjoama tuki sosiaalityöntekijöille virhetietoisen lapsikohtaisen valvonnan toteuttamiseen ei ole riittävästi resursoitua. Sosiaalityöntekijät kokevat roolinsa lapsen edun turvaajina merkittävänä ja toivovat enemmän mahdollisuuksia lapsikohtaisen valvonnan toteuttamiseen. Tutkimuksemme avaa uusia näkökulmia vähän tutkittuun lapsikohtaiseen valvontaan lastensuojelun avohuollossa ja korostaa sen institutionaalista merkitystä.