Suomalaisten kuluttajien suhtautuminen kiinalaisten verkkokauppojen eettisiin periaatteisiin vuonna 2019 - Adler, Nora (My University, 2020)
Tutkielma käsittelee suomalaisten kuluttajien suhtautumista kiinalaisiin verkkokauppoihin ja niiden eettisiin periaatteisiin. Tutkielmassa tarkastellaan verkkokauppojen toiminnan eettisyyttä ja sitä, kuinka kuluttajat suhtautuvat kauppojen toimintaan ja miten heidän omat arvonsa vaikuttavat heidän käyttäytymiseensä kuluttajina. Analysoitava aineisto koostuu aikavälillä 1.7.2019 - 1.9.2019 kerätystä Facebookissa toimivan Wish/aliexpress/ebay (Finland) -ryhmän keskusteluista, sekä 10:stä vuonna 2019 julkaistun YouTube-videon kommenteista. Aineiston tutkimuksessa on keskitytty keskusteluun, joka käsittelee kiinalaisia verkkokauppoja ja niiden eettisiä periaatteita. Tavoitteena ei ole ollut selvittää yksittäisten kuluttajien mielipiteitä, vaan saada laaja käsitys siitä, miten suomalaiset verkkokauppoihin suhtautuvat. Tutkielmassa keskeisenä kirjallisuutena on käytetty sekä suomen- että englanninkielistä verkkokauppoja, kuluttajia ja kuluttamista koskevia tutkimuksia. Tutkimustulokset osoittavat, että suomalaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita kiinalaisten verkkokauppojen eettisistä periaatteista ja keskustelevat niistä myös keskenään. Verkkokauppoihin suhtaudutaan varauksella, mutta niistä tilataan edelleen paljon tuotteita, vaikka tilausmäärät ovat olleet laskussa muutaman vuoden ajan. Kuluttajat haluaisivat saada enemmän tietoa kauppojen toiminnasta, mutta sitä on vaikea löytää. Valmistusprosesseista, materiaaleista ja ympäristövaikutuksista informoidaan hyvin vähän.
Keywords: sosiaalinen media, Facebook, YouTube, verkkokaupat, kiinalaiset verkkokaupat, kuluttajat