Juniorivalmentajien työurat ja eläköityminen : eläytymismenetelmällä kerättyjä kokemuksia ja näkemyksiä ammattivalmentajauran jatkuvuudesta - Sandvik, Teijo (My University, 2025)
Tämä tutkimus tarkastelee päätoimisten juniorikoripallovalmentajien työuria ja erityisesti niiden jatkuvuutta eläkeikään saakka. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat valmentajien halukkuuteen jatkaa työssään pitkällä aikavälillä ja kuinka organisaatiot voivat tukea kestäviä valmentajauria. Laadullisena tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin eläytymismenetelmää, jonka avulla valmentajat kuvasivat urapolkunsa mahdollisia tulevaisuuksia kahdessa eri skenaariossa: jatkaminen eläkeikään saakka ja päätoimisen valmennuksen päättyminen ennen eläkeikää. Tutkimukseen osallistui kahdeksan päätoimista juniorivalmentajaa, joista jokainen vastasi molempiin skenaarioihin tarjoten syvällistä näkemyksellistä tietoa valmennusuran jatkumisen ja keskeytymisen keskeisistä tekijöistä. Analyysi perustuu teemoitteluun, joka mahdollistaa keskeisten teemojen tunnistamisen ja niiden suhteen aiempaan tutkimukseen. Tulokset osoittavat, että valmentajien uran jatkuvuuteen vaikuttavat erityisesti työhyvinvointi, palkkaus, organisaation ja yhteiskunnan tukitoimet sekä mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen. Työn kuormittavuus ja vapaa-ajan sekä perhe-elämän yhteensovittamisen haasteet nousivat keskeisiksi valmentajauran keskeytymiseen vaikuttaviksi tekijöiksi. Tutkimus korostaa, että kestävä valmentajapolku edellyttää selkeitä työrakenteita, riittävää taloudellista tukea, valmennusorganisaatioiden strategista panostusta työolosuhteiden, jatkuvan kouluttautumisen ja oppimisen kehittämiseen.
Keywords: juniorivalmentajat, työurat, työssä pysyminen, työn imu, itsemääräytymisteoria, työhyvinvointi, valmennusura