Puheterapeuttien työssään kohtaamat eettiset dilemmat ja niiden ratkaisukeinot - Lindblad, Saga; Vannas, Vella (My University, 2025)
Tämän katsauksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia eettisiä dilemmoja puheterapeutit kohtaavat työssään sekä millaisia ratkaisukeinoja he käyttävät dilemmojen ratkaisemiseen. Puheterapeutit työskentelevät usein haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden kanssa ja ovat valta-asemassa suhteessa asiakkaaseen, mikä korostaa puheterapeuttien eettistä vastuuta. Puheterapeuttien työssään kohtaamista eettisistä dilemmoista ja niiden ratkaisukeinoista ei ole aikaisemmin tehty systemaattista kirjallisuuskatsausta, eikä muutakaan tutkimusta ole paljoa. Katsaus tuo siis uutta ja tärkeää tietoa puheterapeuttien ammattietiikasta. Katsaus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka artikkelit haettiin kolmesta eri tietokannasta. Lopulliseen katsaukseen valikoitui seitsemän tutkimusartikkelia, joista kolme keskittyi dilemmojen lisäksi myös niiden ratkaisukeinoihin, ja loput vain dilemmoihin. Tulosten perusteella puheterapeutit kohtaavat eettisiä dilemmoja seitsemässä eri dilemmaluokassa: rajalliset resurssit ja asiakasjonojen priorisointi, monimutkaiset ja kriittiset asiakastapaukset, elämänlaatuun ja turvallisuuteen liittyvät ristiriidat, ristiriitaiset käytänteet, ristiriidat ammatillisissa suhteissa, henkilökohtaisen identiteetin ja ammatti-identiteetin haasteet sekä lakiin ja lupiin liittyvät dilemmat. Puheterapeutit ratkaisevat dilemmoja eettisten ohjeistusten sekä oman tai kollegan moraalin perusteella. Katsauksen tulokset ovat linjassa aiemman terveydenhuoltoalalla tehdyn tutkimuksen kanssa. Puheterapeutit kohtaavat työssään monenlaisia eettisiä dilemmoja, ja tunnistavat niitä melko hyvin. Vaikuttaa myös siltä, että puheterapeutit hallitsevat eettisen ongelmanratkaisun dilemmojen ratkaisukeinoja pohtiessaan. Puheterapeuttien motivaatio ja rohkeus ratkaista eettisiä dilemmoja vaatisi vielä lisätutkimusta. Katsauksen perusteella tietoisuus eettisistä dilemmoista sekä niiden ratkaisukeinoista voisi mahdollisesti parantaa puheterapeuttien eettistä osaamista ja siten hyödyttää puheterapeutteja sekä heidän asiakkaitaan. Katsaukseen valikoituneet tutkimukset eivät kuitenkaan käsitelleet kaikkia ammattieettisiä dilemmoja. Tarvitaan siis lisää tutkimusta niin dilemmoista ja niiden ratkaisukeinoista kuin eettisen päätöksenteon muiltakin osa-alueilta.
Keywords: ammattietiikka, dilemma, ratkaisukeino, puheterapeutit, eettinen päätöksenteko