Lykästää, luonnistaa, lutviutua : Kuinka luoda työssä onnistumisen kokemuksia vaikeasti työllistyville? - Heino, Elli (My University, 2022)
Tutkimuksessa selvitettiin työssä onnistumisen kokemusten realisoitumista ja rakentumista haastavassa työmarkkina-asemassa elävien vaikeasti työllistyvien nuorten ja osatyökykyisten kontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa luotiin aineiston pohjalta mallia siitä, miten työssä onnistumista voidaan mahdollistaa ja vahvistaa työyhteisön ja työnantajan taholta. Paikka auki on sosiaali- ja terveysministeriön avustusohjelma, jonka tarkoituksena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Ohjelman koordinointia hoitaa Nuorten Ystävät ry, jonka kokoama koordinaatiotiimi tukee ohjelmassa mukana olevia järjestöjä ja niissä olevia Paikka auki -työntekijöitä, sekä lisää ohjelman tunnettuutta ja tuottaa ohjelmaan liittyvää tietoa. Tutkimuksen aineistona toimi Paikka auki -työntekijöiden kyselytutkimuksilla vuosina 2018–2020 kerätty aineisto. Tutkimus toteutettiin laadullisena sosiaalityön ja työntutkimuksen alaan kontekstoituvana tapaustutkimuksena. Laadullisen sisällönanalyysin tulosten pohjalta voidaan myös arvioida tulosten merkitystä osana Paikka auki -ohjelman kehitystyötä. Onnistumisen kokemukset ovat eräs keskeinen työhyvinvointia ja työssä jaksamista ylläpitävä tekijä. Samalla työelämän koetaan viime vuosikymmenien aikana muuttuneen entistä hektisemmäksi ja ennakoimattomammaksi vaatien työntekijöiltä uudenlaisia taitoja ja osaamista. Haastavassa työmarkkina-asemassa elävien ihmisten työssä onnistumisen kokemukset ovat todennäköisesti suhteellisen vähäisiä ja heikkoja. Samalla onnistumisen kokemusten voi ajatella olevan tälle ryhmälle erityisen merkityksellisiä. Tutkimukseni tulokset todentavat onnistumisen kokemusten erittäin suurta merkitystä. Paikka auki -toiminnan kontekstissa työntekijöiden onnistumisen kokemukset ovat hyvin monipuolisia ja onnistumista koetaan usein. Onnistuminen on tutkimukseni perusteella aiempaa kotimaista ja kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta mukaillen yhteydessä niin yhteisöllisyyden ja vertaisuuden, työn tuloksellisuuden kuin työn koetun merkityksellisyyden teemoihin. Epäonnistumisen kokemukset sen sijaan kumpuavat niin omasta itsestä, muista ihmisistä kuin työnteon ulkopuolisesta määrittelystä. Tutkimukseni tuo työssä onnistumisesta esille myös tekijöitä, joista aiempi tutkimuskirjallisuus ei juurikaan puhu. Onnistumisessa keskeistä on tutkimukseni mukaan se, että työtä saa tehdä omana itsenään ja oman persoonansa kautta. Onnistuminen rakentuu myös silloin, kun vastoinkäymiset ja epäonnistumiset kyetään kääntämään onnistumisiksi ja oppimisen kokemuksiksi. Tutkimukseni todentaa sen, että onnistumisen kokemuksia on mahdollista luoda ja vahvistaa. Tämä edellyttää psykologisesti turvallisen yhteisön luomista, työnkuvan ja työnteon tapojen mukauttamista kohtaamaan työntekijän henkilökohtaisia vahvuuksia, sekä sitä että jokaisen sallitaan tehdä työtä omalla persoonallaan. Erinomaisen maaperän onnistumisen kokemusten luomiselle rakentaa se, kun epäonnistumiset kyetään kääntämään oppimisen kokemuksiksi ja sitä kautta koko yhteisön oppimista mahdollistaviksi onnistumisiksi.
Keywords: palkkatyö, vaikeasti työllistyvä, onnistumisen kokemus, epäonnistumisen kokemus, minäpystyvyys, osallisuus, psykologinen turvallisuus, Paikka auki -ohjelma