Esikouluikäisen kielellisten oppimisvalmiuksien yhteys ykkösluokkalaisen lukemisen ja kirjoittamisen oppimisminäkuvaan - Piispanen, Sinikka (My University, 2019)
Tässä tutkimuksessa selvitetään onko esikouluikäisen kielellisillä oppimisvalmiuksilla, sukupuolella ja vanhempien koulutustaustalla yhteyttä lapsen lukemisen ja kirjoittamisen oppimisminäkuvaan ykkösluokalla. Tutkimus liittyy Lagströmin ym. (2013) Hyvän kasvun avaimet -seurantatutkimukseen. Tutkimuksessa on yhteensä mukana 1827 lasta eri kunnista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelta. Aiempien tutkimusten (Chapman & Tunmer, 1997, Kurtz-Costes & Schneider, 1994, Oka & Paris, 1987) mukaan alkuopetusluokilla lasten oppimistaidot vaikuttavat sekä tulevien taitojen oppimiseen että minäkäsityksen kehitykseen. Lapset arvioivat oppimisminäkuvaansa Marja-Kristiina Lerkkasen ja Anna-Maija Poikkeuksen (2006) oppijaminäkuva-mittarin avulla suhteessa luokkatovereihin taito-osa-alueessa lukeminen ja kirjoittaminen. Vanhemmat arvioivat esikouluikäisten lastensa oppimisvalmiuksia lukemisen ja kirjoittamisen taidoissa. Muuttujien välisiä yhteyksiä tutkittiin lapsen sukupuolen ja vanhempien koulutustaustan suhteen Khin neliö-testillä ja lapsen kielellisten oppimisvalmiuksien sekä sukupuolen suhteen logistisen regression avulla. Tämän tutkimuksen mukaan sukupuolella ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä lukemis- ja kirjoittamisoppimisminäkuvaan. Myöskään vanhempien koulutustaustalla ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä lukemis- ja kirjoittamisoppimisminäkuvaan. Kielelliset valmiudet eivät vaikuttaneet regressiomalliin tilastollisesti merkitsevästi.
Keywords: minäkuva, oppimisminäkuva, itsetunto, sosiaalinen vertailu, ykkösluokka, oppiminen, kielelliset oppimisvalmiudet, lukivalmius, lukutaito, peruskoulu, alakoulu, esikouluikä, sukupuolierot, vanhempien koulutustausta