Ylireagointi ja laumakäyttäytyminen osakemarkkinoilla : Suhteellinen voimaindeksi Helsingin pörssin suunnan näyttäjänä - Rusava, Turo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Käyttäytymistieteellinen rahoitus on haastanut perinteisesti rahoitusmarkkinoita hallinneen tehokkaiden markkinoiden hypoteesin olettamukset rahoitusmarkkinoiden toiminnasta esittämällä, että osakemarkkinoilla esiintyy ihmisten psykologisista ominaisuuksista johtuvia poikkeamia tehokkaasta hinnanmuodostuksesta. Poikkeamien syyksi esitetään esimerkiksi ihmisten heikkoa kykyä arvioida todennäköisyyksiä, taipumusta ylireagointiin ja muiden antaman mallin mukaan toimista, niin sanottua laumakäyttäytymistä. Tämä tutkielma käsittelee edellä mainittujen markkinapsykologisten ilmiöiden vaikutusta Helsingin pörssi-indeksin kehitykseen ja ilmiöiden etsimistä teknisen analyysin työkaluna tunnetun suhteellisen voimaindeksin avulla. Tutkielmassa pyritään selvittämään, voiko suhteellista voimaindeksiä työkaluna käyttäen löytää ylireagointi-ilmiötä Helsingin pörssistä ja voiko sen avulla ennustaa Helsingin pörssi-indeksin kehitystä seuraavien 1-2 viikon aikana. Helsingin pörssi on valikoitunut tutkittavaksi, koska pienten markkinapaikkojen volatiliteetin on havaittu olevan muita suurempi erityisesti epävarmuuden vallatessa osakemarkkinat. Tutkielman empiirinen aineisto on kerätty Thomson Reuters Datastream -palvelun kautta ja se sisältää OMX Helsingin pörssi-indeksin päivittäiset arvot vuosien 2002–2016 väliltä. Tutkimusosuudessa lasketaan indeksille suhteellisen voimaindeksin päivittäiset arvot ja seurataan pörssi-indeksin lyhytaikaista kehitystä suhteellisen voimaindeksin antaman ylimyynnistä tai yliostamisesta kertovan signaalin jälkeen. Tuloksista havaitaan tilastollisesti merkitseviä ylituottoja pörssin nousujakson aikana tulleiden ylimyyntisignaaleiden jälkeen seuraavan viikon ja kahden viikon aikana signaalihetkestä. Yliostosignaalit eivät tuottaneet tilastollisesti merkitseviä poikkeavia tuottoja. Tutkielman havaintojen perusteella voidaan olettaa, että Helsingin pörssissä ilmenee ylireagointia negatiivisiin signaaleihin, mutta suhteellinen voimaindeksi ei ole erityisen hyvä työkalu ylireagointi-ilmiön löytämiseen. Tulokset vahvistavat oletuksen, jonka mukaan ylireagointi-ilmiö on vahvimmillaan epävarmuuden kasvaessa yllättäen, eli negatiivisten uutisten saapuessa keskelle positiivisen kehityksen ajanjaksoa. Tällaisina hetkinä suhteellisen voimaindeksin antamien ylimyyntisignaalien jälkeen löydetty säännönmukainen kurssikehitys haastaa tehokkaiden markkinoiden hypoteesin oletusta siitä, että osakekurssien aiemmasta kehityksestä ei missään tilanteessa voi ennustaa kurssien tulevaisuuden suuntaa.