Kevyen ja siirrettävän kenttäsahan tuottaminen ja testaus - Hyrsky, Joonas; Kanerva, Eetu (My University, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda laatutavoiteteoreema kevyelle ja siirrettävälle kenttäsahalle. Tarve uuden tuotteen luomiseen lähti tutkijoiden omasta tarpeesta, sillä haluttuja vaatimuksia täyttäviä tuotteita ei ollut tutkielman tekemisen aikaan saatavilla. Tutkielmassa luotiin kenttäsahalle uniikki laatutavoitekriteeristö. Laatutavoiteteoreeman todistamiseksi suunniteltiin ja valmistettiin tuote sekä suoritettiin tuotetestaus. Tutkimus on tutkivan tuottamisen metodilla suoritettu laadullinen tutkimus. Kevyen ja siirrettävän kenttäsahan valmistuksen ja testauksen tieteelliseksi tutkimiseksi tuottavan tutkimisen tutkimusotteella määriteltiin sekä teoreettinen että empiirinen tutkimuskysymys. Teoreettinen tutkimuskysymys on johdettu suoraan tutkimuksen taustateoriasta ja empiirinen tutkimuskysymys pohjautuu taustateoriasta johdettuihin laatutavoitteisiin. Teoreettinen tutkimuskysymys on: Miten laatutavoitteiston mukaisen kevyen ja siirreltävän kenttäsahan valmistus onnistuu käsityönaineenopettajan koulutuksen antamin edellytyksin? Empiirinen tutkimuskysymys on: Miten kevyt ja siirreltävä kenttäsaha toimii käyttöympäristössään? Tutkimusaineisto on kerätty suorittamalla mittauksia sekä keräämällä subjektiivisia arvioita sahalaitosta käyttäneiltä ja käyttöä observoineilta henkilöiltä. Tutkielman tuloksena tuotettiin kevyt ja siirrettävä kenttäsaha. Yhden henkilön käytettävyyden, kuljetettavuuden ja turvallisuuden osalta laatutavoitteisto täyttyi. Kokoamisajan sekä tuotettavan sahatavaran mittatarkkuuden osalta ei tavoitettu laatutavoitteiston vaatimuksia. Saatujen tuloksien perusteella tehtiin pieniä muutoksia sahakelkan rakenteen jäykistämiseksi. Silti tutkielmassa tuotettu tuote on edelleen prototyyppituote. Tutkimustuloksista nousi esiin jatkokehityskohteita. Näitä ovat tukin siirto sahalaitoksen päälle, tukin kiinnikkeet, sahan kaasun pikakiinnitys sekä sahalaitoksen kokoamista ja käyttökuntoon saattamista helpottavat ratkaisut.
Keywords: kenttäsaha, sahatavara, moottorisaha, tutkiva tuottaminen, laadullinen tutkimus, käsityötaju, käsityökasvatus