Kukista, mehiläisistä ja mediasta : Tapaus Pelasta pörriäinen ja kuinka Yleisradio rakensi kuvaa pölyttäjäkadosta - Ruotsalainen, Satu (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tutkitaan Yleisradiossa esitettyä julkista pölyttäjäkeskustelua ja sitä, miten pölyttäjäkadosta tuli yhteiskunnallinen ympäristöongelma. Tarkoitus on selvittää, millainen ongelma pölyttäjäkato on ja millainen vaikutus Pelasta pörriäinen-kampanjalla oli tässä yhtälössä. Tutkimuskysymyksiä on kolme: mitä pölyttäjistä ja pölyttäjäkadosta puhuttiin Yleisradion verkkojulkaisuissa vuosina 2015–2022, miten pölyttäjäkatoa lähdettiin rakentamaan yhteiskunnalliseksi ympäristöongelmaksi verkkojulkaisujen perusteella ja minkälaiseksi ongelmaksi pölyttäjäkato rakentui julkisuudessa. Tutkielman aineistona käytetään Yleisradion verkkojulkaisuja vuosilta 2015–2022. Ensimmäinen aineistokokonaisuus koostuu Pelasta pörriäinen -kampanjan julkaisuista ja toinen kokonaisuus on kerätty hakusanoja pölyttäjäkato ja pölyttäjähyönteiset käyttämällä. Aineistoa kertyi yhteensä 104 kappaleen verran. Näitä analysoin laadullisen analyysin avuin nojautuen soveltavaan lähilukuun. Tutkielman tulokset olivat yllättäviä ja uusia. Keskeisenä tuloksena ilmeni, että pölyttäjäkato on kotimaassamme tuoreehko ympäristöongelma, jonka määrittely on osaksi vielä kesken. Julkisuuden avulla pölyttäjäkadosta tehtiin näkyvä ympäristöongelma, jota se ei aiemmin ollut. Tutkielma osoittaa, että pölyttäjistä ja pölyttäjäkadosta puhuminen julkisuudessa kehittyi noususuhdanteisesti mitä lähemmäs vuotta 2020 tultiin. Ennen vuoden 2020 ”pölyttäjäherätystä” pölyttäjistä kertovat ympäristöjutut olivat yhteydessä muihin teemoihin ja aiheisiin. Pölyttäjät tai niiden katoaminen ei olleet oma ympäristöjuttunsa.
Keywords: Pelasta pörriäinen -kampanja, pölyttäjähyönteiset, pölyttäjäkato, ympäristöjulkisuus, ympäristöviestintä, ympäristöongelma, yhteiskunnallinen ympäristötietoisuus, Yleisradio, sosiaalinen konstruktionismi