TIETOKONEOHJATTU MATERIAALIEN TYÖSTÖ HAMMASPROTETIIKASSA : Kyselytutkimus hammaslääkäreille ja hammaslaboratorioille - Haapaniemi, Kalle; Ahvenus, Juuso (My University, 2020)
Syventävien opintojemme kirjallinen työ käsittelee tietokoneohjattua materiaalien työstöä hammasprotetiikassa. Tutustuimme kirjallisuuteen tietokoneavusteisesta työstöstä hammaslääketieteen alalla, jonka pohjalta kirjoitimme kirjallisuuskatsauksen. Työmme toisessa osassa teimme kaksi kyselytutkimusta tietokoneohjattujen laitteiden käyttöä koskien. Kyselytutkimusten tarkoituksena oli kartoittaa tämänhetkistä tietokoneavustettujen tekniikoiden hyödyntämistä sekä niiden käytön laajuutta hammaslääkärien ja -laboratorioiden osalta. Ensimmäinen kyselytutkimus toteutettiin Tyksin erityisvastuualueen (ERVA) hammaslääkäreille, mihin kuuluvat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Satakunnan sairaanhoitopiiri. Kysely välitettiin julkisena linkkinä sähköpostin välityksellä kohderyhmälle. Kyselylinkit lähetettiin 30.11.2017 ja vastausaikaa oli 20.12.2017 asti. Muistutusviesti lähetettiin 13.12.2017. Toinen kyselytutkimus toteutettiin suomalaisille hammaslaboratorioille. Sähköpostiosoitelistaa ei ollut saatavilla, joten vastaanottajat etsittiin Fonecta Finderista. Hakukriteerinä oli yli 400 000€ vuosittainen liikevaihto rajataksemme tutkimuskohortin alan suurempiin toimijoihin. Kysely laadittiin Webropol -ohjelmistolla. Kysely välitettiin julkisena linkkinä sähköpostin välityksellä kohderyhmälle. Kyselylinkit lähetettiin 18.11.2018 ja vastausaikaa oli 9.12.2018 asti. Muistutusviesti lähetettiin 27.11.2018. Kyselyt laadittiin ja käsiteltiin Webropol -ohjelmistolla. Digitaalisia jäljennöslaitteita on käytössä noin kolmasosalla Tyksin erityisvastuualueen (ERVA) hammaslääkäreistä painottuen vahvasti yksityiselle sektorille. Osalle näistä hammaslääkäreistä digitaalisten jäljennöslaitteiden kanssa työskentely on jo arkipäivää ja todennäköisesti vain lisääntyy tulevina vuosina. Suurimmalla osalla digitaalisten jäljennöslaitteiden ohessa on käytössä myös jyrsin. Tästä syystä moni hammaslääkäri suunnittelee ja jyrsii työnsä itse. 3D-tulostimet eivät olleet vielä laajassa käytössä hammaslääkäreiden vastaanotoilla. Hammaslaboratoriot ovat työskennelleet tietokoneavusteisten laitteiden kanssa jo useampia vuosia. Lähes kaikki kyselyyn osallistuneista hammaslaboratorioista omistivat 3D-skannerin ja noin puolella oli lisäksi myös laboratoriojyrsin. 3D-tulostimia oli käytössään noin kolmasosalla. Hammaslaboratorioilla oli useamman eri valmistajan laitteita ja suunnitteluohjelmia käytössään, mikä edellyttää avoimia järjestelmiä sekä niiden yhteensopivuutta. Hammaslaboratorioiden yhteistyö oli suosittua niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin yhteistyökumppaneiden kesken. Vastausten perusteella tietokoneavusteinen materiaalien työstö on tullut jäädäkseen. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet hammaslaboratoriot tulevat käyttämään tietokoneavusteisia menetelmiä lähitulevaisuudessa.
Keywords: CAD/CAM, tietokoneavusteinen työstö, 3D-tulostin, jyrsin, suuskanneri, hammasprotetiikka