Ilmastonmuutoksen turvallisuuskytköksistä ei ole helppo puhua - Ketola, Johanna (Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura ry, 2026)
Sotien, konfliktien ja ilmastonmuutoksen syy-seuraussuhteet ovat moninaisia eivätkä aina
suoraan kvantifioitavissa. Olisi siten harhaanjohtavaa väittää, että ilmastonmuutos yksinään
aiheuttaisi väkivaltaa. Sodat ja konfliktit ovat pohjimmiltaan poliittisia.
Ilmastonmuutoksella on kuitenkin vakavia ja peruuttamattomia systeemisiä vaikutuksia
ekosysteemeille, biodiversiteetille ja yhteiskunnille. Nämä tunnistetaan esimerkiksi Halli-
tusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) raporteissa. Ilmastonmuutos vaikuttaa vääjäämättä
kansainväliseen rauhaan ja turvallisuuteen. Organisoituneesta väkivallasta kärsivillä alueilla
ilmastonmuutos vaikuttaa negatiivisesti tasa-arvoon ja naisten asemaan. Kierre saa vauhtia,
kun epätasa-arvo ruokkii entisestään konflikteja ja vie edellytyksiä kestävältä rauhalta.
Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestössä (Etyj) ilmastoaiheet ovat olleet mukana
alusta lähtien. Helsingin loppuasiakirjassa 1975 osanottajavaltiot sitoutuvat edistämään ilman
saastumisen torjuntaa pyrkien tavoitteiden saavuttamiseksi käyttämään ”kaikkia mahdollisia
tilaisuuksia yhteistyön kehittämiseen”. Ilmastoturvallisuus on valittu yhdeksi Suomen Etyj-
puheenjohtajuuskauden teemoista vuonna 2025. Ilmasto- ja ympäristöyhteistyö on Ukrainan
sodan myötä tilanteessa, missä sitoumusten merkitys ja yhteistyönvaraisuus on pohdittava
uudenlaisessa valossa.
Etyj on oivallinen foorumi keskustelulle ilmaston ja turvallisuuden yhteydestä. Syynä on
järjestön laaja turvallisuuskäsitys.