Artistin keinot puuttua oman äänensä kopiointiin tekoälyllä : Nykytila ja mahdolliset kehityssuunnat - Raumonen, Nea (My University, 2024)
Teknologian, erityisesti tekoälyjärjestelmien, nopea kehitys on tuonut esiin oikeudellisia ongelmia tekoälyn ja immateriaalioikeuksien suhteesta. Aihe on herättänyt keskustelua jo pidemmän aikaa, ja esimerkiksi tekoälyn tuotosten suojasta on jo ulkomaista oikeuskäytäntöäkin. Viime aikoina keskustelua on herättänyt tekoälymusiikki ja artistien äänien kopiointi, joihin liittyviä kysymyksiä käsitellään tässä tutkielmassa. Tutkielman tarkoituksena on analysoida ja systematisoida artistien äänten kopiointiin tekoälyllä liittyvää lainsäädäntöä erityisesti äänelle annettavan suojan ja tekoälyn koulutukseen käytettävän aineiston näkökulmasta. Tutkielmassa tarkastellaan tekijänoikeudella suojattujen musiikkiteosten ja lähioikeudella suojattujen äänitteiden asemaa tekoälyn koulutusaineistona. Lisäksi tutkielmassa analysoidaan muita mahdollisuuksia, joilla artisti voisi puuttua äänensä kopiointiin tai muuhun käyttöön tekoälyllä tuotetussa musiikissa. Ote tutkimukseen on lainopillinen ja perustuu olemassa olevan oikeuslähteiden, kuten lain, oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden tulkitsemiseen, analysointiin ja systematisointiin. Tutkimuksessa todettiin, että artistin mahdollisuudet puuttua oman äänensä kopiointiin tai käyttöön tekoälyllä ovat usein riippuvaisia siitä, mitä aineistoa tekoälyn koulutukseen on käytetty. Mikäli tekoälyn kouluttamiseen käytetään aineistoa, joka on suojattu tekijänoikeudella tai lähioikeuksilla, niiden oikeudenhaltija, joka artisti mahdollisesti on, voi puuttua aineiston käyttöön tekoälyn kouluttamisessa. Tutkimuksessa todettiin myös, että artistin voisi olla mahdollista puuttua äänensä kaupalliseen käyttöön tai kopiointiin SopMenL:n 1 §:n perusteella, mikäli äänen käyttö/kopiointi katsottaisiin hyvän liiketavan vastaiseksi tai muuten sopimattomaksi menettelyksi. Edellä esitettyjen havaintojen lisäksi tutkielmassa käsitellään myös muita vaihtoehtoja äänen suojaamiselle.