Rehtorien näkemykset erityisopetuksen järjestämisestä - Collander, Akseli (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan sitä, miten rehtorit näkevät erityisopetuksen järjestämisen tilan kolmiportaisen tuen mallin aikana. Tutkimuksessa kysytään myös rehtorien näkemyksiä elokuussa 2025 voimaan tulleen oppimisen tuen uudistuksen mahdollisuuksista ja mahdollisista epäkohdista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea peruskoulun rehtoria eri maakunnista. Kaikilla haastatelluilla on vähintään kymmenen vuoden työkokemus pedagogisena johtajana toimimisessa. Haastatteluihin valikoitui tietoisesti kokeneita rehtoreita, jotta heidän näkemyksensä ovat muodostuneet pitkällä aikavälillä. He pystyivät arvioimaan erityisopetuksen järjestämisen tilaa kattavasti ja he myös pystyivät antamaan tulevaisuuden näkemyksiään asiasta. Aineiston analysoinnissa käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Tulosten perusteella opetuslaitokset ovat kykeneväisiä täyttämään erityisopetuksen minimivaatimukset saaduilla resursseillaan, mutta tarve lisäresursseille on läsnä. Kerätyn aineiston mukaan oppimisen tuen uudistus herättää rehtoreissa varovaista toiveikkuutta resurssien lisääntymiseen sekä hallinnollisen työkuorman vähenemiseen.
Keywords: erityisopetus, pedagoginen johtaminen, oppimisen tuen uudistus, opetuksen resurssit