Työttömyys ja työllisyyspolitiikka aktiivimallia koskevien mielipidekirjoitusten näkökulmasta - Laurila, Sara (My University, 2022)
Työttömyyttä pyritään vähentämään erilaisin työllisyyspoliittisin keinoin, jotka valikoituvat sillä perusteella, mitä keskeisiä syitä työttömyyden taustalla ajatellaan olevan. Työttömyyden keskeisistä syistä ja toimivimmista työllisyyspoliittisista keinoista on kuitenkin erilaisia näkemyksiä. Työllisyyspolitiikassa on laajasti 1980-luvun suunnanmuutoksen myötä siirrytty kohdistamaan työllisyyspoliittisia keinoja työvoiman kysynnästä kohti työvoiman tarjontaa. Suomessa vuosina 2018–2019 käytössä ollut aktiivimalli on seurausta siirtymästä kohti työvoiman kysyntää painottavia työllisyystoimia. Aktiivimallista seurasi runsaasti keskustelua koskien työttömyyttä ja työttömyyden syitä. Julkinen keskustelu voi muuttaa tai vahvistaa lukijan näkemyksiä työttömyyden syistä. Pro gradu -tutkielmassani tarkastelin sitä, mitä syitä työttömyydelle esitetään Helsingin Sanomien aktiivimallia koskevissa mielipidekirjoituksissa ajanjaksolla 2017–2019. Aineistonani on 40 mielipidekirjoitusta. Tutkimusmenetelmänä hyödynsin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Luokittelin työttömyyden syyt kolmeen yläluokkaan, jotka nimesin työn löytämisen haasteiksi, henkilöön liittyviksi tekijöiksi ja järjestelmän loukuiksi. Useassa mielipidekirjoituksessa esiintyi eri luokkiin lukeutuvia syitä. Useimmin mielipidekirjoituksissa työttömyyden syynä esiintyivät työn löytämisen haasteet, johon lukeutuivat tulokseton työnhaku, työvoiman kysynnän vähäisyys ja maantieteelliset etäisyydet. Seuraavaksi eniten mielipidekirjoituksissa esiintyivät henkilöön liittyvät tekijät työttömyyden syynä. Näihin henkilöön liittyviin tekijöihin lukeutuivat terveys, toimintakyky, ikä ja osaaminen. Näiden lisäksi työttömyyden syyksi tulkittiin erilaiset järjestelmän loukut. Erilaisia työttömyyden syitä esittävien aktiivimallia koskevien mielipidekirjoitusten julkaiseminen lehdessä osoittaa työttömyyden hahmottuvan moninaiseksi ilmiöksi mielipidepalstalla. Mielipidekirjoituksilla pyrittiin oletettavasti vaikuttamaan työllisyyspolitiikan tulevaisuuteen nostaen esiin työttömyyden erilaisia syitä ja niihin kirjoitusten mukaan huonosti sopivan aktiivimallin epäkohtia. Mielipidepalstalle julkaistuissa kirjoituksissa esiintyy samanlaista kritiikkiä aktiivimallia kohtaan, kuin aktiivimallia arvioivissa raporteissa. Aktiivimallin taustalla olevaa näkemystä työttömyydestä vapaaehtoisena valintana kyseenalaistettiin kirjoituksissa. Yhtä kaikkiin työttömiin kohdistuvaa ratkaisumallia ei lehteen julkaistuissa mielipidekirjoituksissa koettu tarkoituksenmukaisena ratkaisuna vastaamaan työttömyyden moniin erilaisiin syihin.
Keywords: työttömyys, työllisyyspolitiikka, aktiivimalli, mielipidekirjoitus