Luonnollisen monopolin markkinoiden ohjaus ja tavoitekongruenssi – Sähkönjakeluverkkoliiketoiminta Suomessa vuosina 2005–2010 - Nickels, Marianne (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tutkielman teoreettisena tavoitteena on tarkastella, miten johdon ohjaus toimii luonnollisen monopolin markkinoilla. Tavoitteena on tarkastella sitä, miten muodollinen ja epämuodollinen johdon ohjaus yhdessä vaikuttavat luonnollisen monopolin markkinoiden tavoitekongruenssin sekä strategisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tutkielman empiirisenä tavoitteena on selvittää, miten sähkönjakeluverkonhaltijan pääoman tuottoa sääntelevä valvontamalli ja jakeluverkonhaltijan liiketoimintafilosofia yhdessä ohjaavat jakeluverkonhaltijan päätöksentekoa sekä vaikuttavat sähkönjakeluverkkomarkkinoiden tavoitekongruenssin ja strategisten tavoitteiden saavuttamiseen Suomessa. Tutkielmassa yhdistyvät nomoteettinen ja toiminta-analyyttinen tutkimusote. Infrastruktuuriliiketoimintoja on yksityistetty maailmanlaajuisesti 1990-luvulta lähtien. Luonnollisen monopolin markkinoiden ohjausta on siksi käsitelty kansainvälisessä, kriittisen laskentatoimen oppialan tutkimuksessa. Keskeisin johtopäätös näissä tutkimuksissa näyttäisi olevan se, ettei tavoitekongruenssia kyetä saavuttamaan ideologisista ristiriidoista johtuen. Suomessa sähkönjakeluverkkoliiketoiminnan omistusrakenteella, omistusmuodolla sekä sillä, onko omistus toimialueen toimijoiden hallussa, ja minkälaista omistajapolitiikkaa jakeluverkonhaltija noudattaa näyttäisi olevan merkitystä̈ sähkön jakeluverkkosiirron hinnoittelussa ja siten yhteiskunnallisesti tehokkaan lopputuloksen saavuttamisessa. Tavoitekongruenssin saavuttaminen on ratkaisevaa luonnollisen monopolin markkinoiden tehokkuuden kannalta. Muodollisen ja epämuodollisen ohjauksen tulisi siksi olla yhteneväistä. Sähkönjakeluverkkomarkkinoiden tavoitekongruenssin saavuttaminen on vaikeaa, koska saman valvontamallin avulla pyritään ohjaamaan hyvin eri tyyppisiä yrityksiä. Tästä seuraa, ettei sähkönjakeluverkkomarkkinoiden muodollinen ja epämuodollinen ohjaus ole yhteneväistä. Koska tavoitekongruenssia ei saavuteta, ei sähkönjakeluverkkomarkkinoiden ohjauksen avulla kyetä varmistamaan, että markkinaosapuolten käyttäytyminen on tehokasta ja strategisia tavoitteita palvelevaa.