Myötätunto varhaiskasvatuksen johtamisessa : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus myötätunnon jäsentymisestä varhaiskasvatuksessa ja varhaiskasvatuksen johtamisessa - Korpi, Heini; Vainio, Riikka (My University, 2026)
Tiivistelmä Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia myötätunnon käsitettä varhaiskasvatuksessa sekä sen johtamisessa tämänhetkisen tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Tutkimuksessa selvitetään systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla, miten myötätunto ilmenee varhaiskasvatuksen toimintatavoissa, yksittäisissä teoissa sekä laajempana organisaatiokulttuurin osana. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan myötätunnon yhteyksiä varhaiskasvatuksen johtamiseen sekä erilaisiin johtamistyyleihin. Tavoitteena oli muodostaa jäsennelty kokonaiskuva siitä, miten myötätunto rakentuu ja vaikuttaa varhaiskasvatuksen arjessa sekä millaisia merkityksiä sillä on johtamisen näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka metodologisena lähestymistapana oli systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsauksen avulla kootaan ja jäsennetään aiempien tutkimusten tuloksia, joiden pohjalta muodostetaan kokonaiskuva tutkittavasta ilmiöstä sekä luodaan perustaa uusille tutkimustulkinnoille ja jatkotutkimukselle. Tutkimuksen aineisto koostuu 14 tieteellisestä tutkimusartikkelista. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä tarkastellaan myötätuntoa osana varhaiskasvatuksen toimintatapoja, yksittäisiä tekoja sekä laajempaa organisaatiokulttuuria. Lisäksi huomioidaan erilaiset johtamistavat sekä niiden vaikutukset työyhteisön toimintaan ja työhyvinvointiin. Tutkimuksessa syvennytään myös myötätunnon merkitykseen varhaiskasvatuksen johtamisessa ja siihen liittyviin näkökulmiin. Tutkimuksen tutkimuskysymyksiä on kolme: 1) Miten myötätunto jäsentyy toimintatapoina, tekoina ja kulttuurina varhaiskasvatuksessa kirjallisuuskatsauksessa mukana olevien tutkimusten mukaan? 2) Miten myötätunto jäsentyy varhaiskasvatuksen johtamisessa kirjallisuuskatsauksessa mukana olevien tutkimusten mukaan? sekä 3) Miten erilaiset johtamistavat vaikuttavat työyhteisöön, hyvinvointiin ja myötätuntoisen kulttuurin ilmenemiseen kirjallisuuskatsauksessa mukana olevien tutkimusten mukaan? Tutkimus tuottaa tietoa siitä, miten myötätuntotaidot ja -teot suhteutuvat varhaiskasvatuksen toimintakulttuuriin ja johtamiseen.
Keywords: compassion; early childhood education and care; leadership; positive pedagogy; compassionate culture; pedagogical leadership; occupational well being