Jupiterilainen presidentti ja nöyrä kansan palvelija : Emmanuel Macronin presidenttiysdiskurssi 2017–2024 - Salminen, Aatami (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmani tarkastelee Ranskan presidentti Emmanuel Macronin diskurssia presidenttiydestä. Ranskan poliittista järjestelmää on useasti arvosteltu presidentin vahvan roolin vuoksi. Nykyinen valtiojärjestys eli Ranskan viides tasavalta mahdollistaa presidentin vahvan vallan ja Macronin on nähty haluavan esiintyä vahvana johtajana, joka hyödyntää valtaoikeuksia täysimääräisesti. Macron on itse rakentanut vahvan johtajan kuvaa esimerkiksi viittaamalla itseensä antiikin jumalien kuningas Jupiterina ja hyödyntämällä monarkian symboliikkaa. Tarkastelen Macronin käsitystä presidenttiydestä hänen puheidensa kautta. Tutkielman hypoteesi on, että Macronin diskurssi on hänen puheissaan presidentin vahvaa roolia rakentava. Aineistona toimivat 12 Macronin julkista puhetta vuosilta 2017–2024, jotka valitsin relevantin sisällön perusteella. Hyödynnän tutkielmassa Saussuren strukturalistista kielijärjestelmää ja diskurssiteorian käsitystä kiinnekohdista. Luokittelen diskurssin viiteen eri kategoriaan, joista muodostuu Macronin presidenttiysdiskurssi. Tutkielman perusteella Macronin diskurssi on hänen puheissaan hypoteesin vastaisesti pikemminkin presidentin vahvaa roolia pehmittävä ja lievittävä. Macronin diskurssista ei noussut esiin presidentin vahvaa roolia tukevia tekijöitä, vaan diskurssi keskittyi pääosin yhteistyön korostamiseen. Macronin diskurssin taustalla on viidennen tasavallan historiallisesti vahva presidentti-instituutio, jonka positiosta hän puhuu.
Keywords: Emmanuel Macron, presidenttiysdiskurssi, diskurssianalyysi