”Ihmissyöjä talossa!” : Kulttuurinen kolonialismi lastenkirjassa Makkosten musta Momo (1953) - Alanissi, Amanda (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassani perehdyn ruotsalaisen lastenkirjailija Karl-Aage Schwartzkopfin kirjoittamaan ja kirjankustantamo Gummeruksen vuonna 1953 suomeksi julkaisemaan lastenkirjaan Makkosten musta Momo. Tutkielmassani tarkastelen, miten teos ilmentää kulttuurista kolonialismia. Tutkin afrikkalaisstereotypioiden kautta, miten afrikkalaiset kirjassa esitetään ja miten päähenkilö Momon ja afrikkalaisten toiseus rakentuu kirjan tekstissä. Tutkin lisäksi teoksen kuvitusta ja sen eksotisoivaa tapaa esittää afrikkalaiset. Lisäksi pohdin, miten teoksen suomennos ilmentää aikansa länsimaalaista tietoutta Afrikasta ja afrikkalaisista, ja pohjustan tätä liittämällä teoksen aikansa Suomen laajempiin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin asenteisiin. Perehdyn alkuperäisaineistoon jälkikoloniaalisen tutkimuksen ja diskurssianalyysin menetelmin. Jälkikoloniaalista tutkimusotetta hyödyntäen luen teosta kiinnittäen huomiota erityisesti länsimaisen ajattelun rakenteisiin ja diskursseihin. Diskurssianalyysin avulla tarkastelen teoksessa luotuja merkityksiä afrikkalaisista. Havaintoni on, että Makkosten musta Momo jatkaa rotukuvastoista tuttua perinnettä esittää afrikkalaiset stereotyyppisesti. Momon hahmossa yhdistyvät tietyt roolit, joita afrikkalaisille on länsimaisessa viihteessä annettu: orjahahmo, klovni ja alkuasukas. Teos rakentuu kolonialistisen diskurssin pohjalle, mutta se on pyrkinyt myös osaltaan viestimään, että ”rotujen” välinen harmonia on ennakkoluuloista huolimatta mahdollista.
Keywords: Makkosten musta Momo; kulttuurinen kolonialismi; lastenkirjallisuus; Afrikka; afrikkalaiset; Karl-Aage Schwartzkopf