Keinotekoisten kosteikkojen potentiaalisten sijaintien tunnistaminen paikkatietomenetelmin - Palmroth, Otto (My University, 2026)
Ilmastonmuutoksen kiihtymisen takia kosteikkoekosysteemien osuus maailman maapinta-alasta on pienentynyt, joka vaikuttaa etenkin valuma-alueiden toimintaan. Kosteikot ovat merkittäviä tekijöitä etenkin ravinnekuormituksen, tulvahallinnan sekä ekosysteemipalveluiden kannalta, minkä takia näiden ennallistaminen ja rakentaminen on tärkeää. Tämä tutkimus käsittelee rakennettujen kosteikkojen mahdollisia sijainteja hyödyntämällä painotettua päällekkäisyysanalyysiä ja tutkimuksen tarkoituksena on luoda soveltuvuuskartta yhdistäen korkeusmallista tuotetut rinnekaltevuus- ja Flow Accumulation -aineistot sekä maaperää ja maankäyttöä kuvaavat aineistot. Tutkimusmenetelmissä on hyödynnetty ArcGIS Pro:n hydrologiatyökaluja sekä Model Builder -työkalua. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää tutkimusalueen parhaat sijainnit rakennetuille kosteikoille sekä lisätä ymmärrystä siitä, millaiset paikkatietomenetelmät tukevat prosessia parhaiten. Tutkimusalueena toimii Paimionjoen valuma-alueella sijaitseva osavaluma-alue. Painotetun päällekkäisyysanalyysin pohjalta loin alueelta soveltuvuuskartan, josta selviää alueen optimaalisimmat sijainnit rakennetulle kosteikolle. Tuloksista havaitaan, että parhaat sijainnit ovat pääasiassa tutkimusalueen koillisosassa, jossa vedenkertymä on suurta, rinnekaltevuus tasaista sekä maaperä ja maankäyttö kosteikoille soveltuvaa. Tutkimustulokset eivät kerro välttämättä kokonaiskuvaa koko valuma-alueen soveltuvuudesta kosteikkosuunnittelulla, mutta niiden pohjalta voidaan kuitenkin paikantaa useita hyvän soveltuvuuden keskittymiä.
Keywords: kosteikko; valuma-alue; Paimionjoki; korkeusmalli; paikkatieto; päällekkäisyysanalyysi; AHP-menetelmä