Vertaistuki ja asiantuntija-apu vulvodyniapotilaiden hoidossa - Heinonen P; Kero K (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Vulvodynialla tarkoitetaan pitkäaikaista yli kolme kuukautta kestänyttä kiputilaa, jonka taustalla ei ole mikään tunnettu sairaus, eikä siihen aina liity ulkosynnyttimien alueen ihomuutoksia. Vulvodyniapotilaiden hoidossa käytetään erilaisia algoritmeja. Hoidon kulmakivenä on moniammatillinen hoito, joka käsittää lääkärin tekemän gynekologisen tutkimuksen, seksuaalineuvonnan tai -terapian ja usein lantionpohjan fysioterapian. Valitettavasti monet potilaista käyvät läpi koko hoitopolun saamatta apua sen eri vaiheissa. Turun yliopistollisen keskussairaalan seksuaaliterveyspoliklinikan moniammatillinen hoitotiimi kehitti ohjatun vertaistukiryhmähoidon hoitopolkunsa viimeiseksi askelmaksi. Ajatus vertaistukiryhmästä pohjautui tutkimustietoon psykoedukaation ja vertaistukiryhmän tehosta kroonisen sairauden hoidossa. Ryhmän tavoitteena on tukea kustannusvaikuttavasti potilasta pärjäämään kroonisen kivun kanssa arjessa ja siirtymään erikoissairaanhoidosta avohoidon palvelujen piiriin.