Tekoälyn tuottama puhe : Tunnistaminen, eettinen ja oikeudellinen näkökulma - Mustonen, Joose (My University, 2024)
Syväväärennettyjen sisältöjen määrä on kasvanut viime vuosina eri media-alustoilla. Sisältö voi olla tehty muita kunnioittaen tai tekemällä haittaa jollekin henkilölle. Erityisesti äänen kopioimisella voidaan aiheuttaa merkittävää haittaa levittämällä disinformaatiota tai pilkkaamalla toista henkilöä. Sen avulla voi myös tehdä uusia taiteellisia teoksia. Elokuva-alalla siitä voidaan saada hyötyä alkuperäisen ääninäyttelijän puheen kääntämisellä toiselle kielelle. Vaikka ihmiset vielä toistaiseksi tunnistavat tekoälyn avulla luotua puhetta melko tarkasti, teknologian kehittyessä tunnistaminen muuttuu haastavammaksi. Syväväärennetyn äänen tunnistamisessa käytetään kone- ja syväoppimismalleja. Suurimalla osalla malleista pystyttiin tunnistamaan yli 90 % tarkkuudella ääni tekoälyn luomaksi. Sisällön manipulointi ei ole ilmiönä uusi, koska sitä on tehty jo pitkään propagandan ja editoinnin avulla. Syväväärennökset kuitenkin tuovat mukanaan uusia yksityisyyteen ja tekijänoikeuksiin liittyviä haasteita. Syväväärennöksille on tehty lainsäädännöllisiä toimia, mutta ne painottavat alustojen roolia sisältönsä hallinnassa. Usein siihen sisällytetään, että tekoälyn avulla luotuihin sisältöihin tulisi merkitä, että ne ovat luotu tekoälyn avulla. Tutkielman tavoitteena on esitellä, mitä oikeudellisia keinoja on hallita loukkaavia sisältöjä ja eettistä pohdintaa aiheesta on käyty. Tutkielmassa esitellään myös keinoja tunnistaa syväväärennöksiä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena.
Keywords: syväväärennös, ääni, ai etiikka, tekoäly, koneoppiminen, syväoppiminen