PSA-toiminnanohjausjärjestelmä arkkitehtitoimiston johdon ohjausjärjestelmänä - Partanen, Ville (My University, 2018)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella PSA-toiminnanohjausjärjestelmän toimintaa arkkitehtitoimiston johdon ohjausjärjestelmänä. Tutkimuksella pyrittiin hahmottamaan toiminnanohjausjärjestelmän roolia tutkittujen yritysten johdon ohjausjärjestelmänä ja sitä kuinka tutkituissa yrityksissä toiminnanohjauksen rooli ymmärretään. Tutkielmassa pyrittiin lisäksi löytämään vastausta sille, että voidaanko toiminnanohjausjärjestelmää aidosti pitää johdon ohjausjärjestelmänä vai onko se vain johdon työkalu yrityksen ohjaamiseen. Toiminnanohjausjärjestelmiä on aihealueena tutkittu paljon, mutta erityisesti PSA- toiminnanohjausjärjestelmiin keskittyvää tutkimusta on varsin vähän. Tällä tutkimuksellä pyrittiin luomaan lisätietämystä erityisesti toiminnanohjauksen tutkimuskenttään yhdistäen toiminnanohjausjärjestelmä ja sen käyttö johdon ohjausjärjestelmänä samaan tutkimukseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Tutkielman empiriaosuus toteutettiin teemahaastatteluin, jotka toteuttiin kolmen yrityksen johtohenkilöille. Toteutetuista teemahaastatteluista kertyi tutkimukselle aineisto, jota analysoitiin deduktiivisesti eli teoriasidonnaisesti verraten haastatteluista saatua aineistoa tutkimuksen viitekehyksenä käytettyyn Malmin ja Brownin (2008) ohjausjärjestelmäpakettiin. Ohjausjärjestelmäpakettia hyödynnettiin tutkimuksen empiriaosuuden jäsentämisessä, aineiston analysoinnissa ja tulkitsemisessa. Toteutetun tutkimuksen tutkimustuloksena ja johtopäätöksenä voidaan todeta, että PSA- toiminnanohjausjärjestelmän rooli arkkitehtitoimiston johdon ohjausjärjestelmänä on suuresti sidonnaista johdon omasta halusta ja kyvystä käyttää kyseistä järjestelmää johdon ohjausjärjestelmänä. Tutkimustulokset tukevat sitä johtopäätöstä, että toiminnanohjausjärjestelmä voi toimia arkkitehtitoimiston johdon ohjausjärjestelmänä, mutta tämä vaatii johdolta halukkuutta toimia tätä tukevalla tavalla. Itsessään toiminnanohjausjärjestelmä ei luo johdon ohjausjärjestelmää, vaan johdon on itse valjastettava se käyttöön.
Keywords: PSA-toiminnanohjausjärjestelmä, johdon ohjausjärjestelmä, ohjausjärjestelmäpaketti