Seikkailu- ja elämyspedagogiikan vaikutus motivaatioon ja oppimiseen - Katajisto, Henni; Kalima, Noora (My University, 2018)
TURUN YLIOPISTO Opettajankoulutuslaitos, Rauman kampus KALIMA, NOORA, KATAJISTO, HENNI: Seikkailu- ja elämyspedagogiikan vaikutus motivaatioon ja oppimiseen Pro Gradu -tutkielma, s.43, 7 liites. Kasvatustiede Toukokuu 2018 Turun yliopiston laatujärjestelmän mukaisesti tämän julkaisun alkuperäisyys on tarkastettu Turnitin Originality Check –järjestelmällä. Tämän kvantitatiivisen toimintatutkimuksen tarkoituksena on kerätä tutkimustietoa seikkailu- ja elämyspedagogisen opetusmenetelmän motivoivuudesta. Tutkimuksessa tarkastellaan myös menetelmällä saavutettuja oppimistuloksia. Näitä saatuja tuloksia verrataan perinteisen luokkahuoneopetuksen motivoivuuteen ja saavutettuihin oppimistuloksiin. Tutkimuksen teoreettisina lähtökohtina ovat seikkailu- ja elämyspedagogiikan moninainen teoreettinen kenttä, oppimismotivaatio ja konstruktivistinen oppimiskäsitys. Tutkimusjoukkona on neljä luokkaa (n=64). Luokat ovat saman koulun kuudes luokkalaisia, opetettava aine on äidinkieli ja aiheena ovat sanaluokat. Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2017 yhden päivän aikana. Tutkimukseen osallistuvat luokat osallistuivat yhdelle perinteisen luokkahuoneopetuksen tunnille ja yhdelle seikkailu- ja elämyspedagogiselle tunnille, joka toteutettiin sovelluksella nimeltä Action track. Tutkimuksessa nousi esiin, että oppilaat olivat vähän motivoituneempia seikkailu- ja elämyspedagogisesti pidetyillä tunneilla, mutta saivat parempia oppimistuloksia perinteisellä luokkahuoneopetustunneilla. Erot eivät olleet suuria tai yleisellä tasolla tilastollisesti merkitseviä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös luokkien välisiä eroja motivaatiossa ja oppimistuloksissa. Kun luokkia vertailtiin seikkailullisen tunnin motivaatiossa ja oppimistuloksissa, ei tutkimuksessa ilmennyt tilastollisesti merkitseviä eroja. Luokkahuoneopetuksen jälkeisessäkään oppimistestissä ei ilmennyt tilastollisia eroja. Kun tarkasteltiin luokkien välisiä eroavaisuuksia motivoituneisuudesta luokkahuoneopetuksessa, löytyi tilastollinen merkitsevyys. Luokkien eroja tutkittiin myös oppimistulosten ja motivaation välisen korrelaation kautta. Seikkailu- ja elämyspedagogisen tunnin motivaatio ja oppimistulokset korreloivat keskenään positiivisesti, mutta eivät tilastollisesti merkittävästi. Tilastollinen merkitsevyys löytyy perinteisen luokkahuoneopetustunnin motivaatiosta ja oppimistuloksista. Tässä tutkimuksessa on erityisen huippuunsa hiottu tutkimusasetelma, jolla on pyritty säilyttämään tutkimuksen validiteetti sekä reliabiliteetti mahdollisimman korkeina. ’
Keywords: Elämyspedagogiikka, Seikkailupedagogiikka, Seikkailu- ja elämyspedagogiikka, motivaatio, konstruktivistinen oppimiskäsitys