AAC-menetelmien tuntemus ja käyttö perusopetuksen erityisopettajilla - Honko, Heli (My University, 2020)
Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät eli AAC-menetelmät (AAC Augmentavive – tukeva, vahvistava; alternative – vaihtoehtoinen, korvaava ja Communication – kommunikointi) kasvavat ja muuttuvat koko ajan. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia perusopetuksessa työskentelevien erityisopettajien AAC-menetelmien tuntemusta ja käyttöä eli sitä, kuinka paljon he ovat saaneet eri menetelmiin koulutusta, miten paljon he niitä käyttävät ja missä tilanteissa. Käyn läpi eri AAC-menetelmiä ja myös erilaisia vammaryhmä, jotka voivat tarvita vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä. Käsittelen myös Kelan tulkkauspalvelua.
Keywords: AAC, vammaryhmät, kommunikoinnin häiriöt, erityisopettaja, puhetta tukeva ja korvaava kommunikaatio, tulkkauspalvelu