Perhetaustan yhteys oppimistuloksiin Suomessa PISA- ja rekisteriaineistojen valossa - Lehti Hannu; Laaninen Markus (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022)
Aikaisempien tutkimusten mukaan perhetaustan mukainen oppimistulosten eriarvoisuus on voimistunut Suomessa viime vuosina. Tutkimusnäyttö pohjaa vahvasti koulukyselyaineistoihin, kuten PISAaineistoon, jossa tieto perhetaustasta perustuu lasten vastauksiin. Artikkeli osoittaa, että PISAaineistoissa vanhempien koulutukseen liittyy suurta mittausvirhettä. Kun lisäksi huomioidaan muutokset vanhempien koulutus
jakaumissa, havaitaan, ettei oppimistulosten eriarvoisuus ole voimistunut Suomessa viime vuosina.