Suomalaisten energia-alan, teknologia-alan sekä pankki- ja vakuutusalan yritysten ihmisoikeustoimintaohjelmat - Lempinen, Sari (My University, 2024)
Työssäni käsitellään eri yritysten ihmisoikeusperiaatteiden ja -käytäntöjen eroja ja yhtäläisyyksiä eri toimialoilla, erityisesti energia-, pankki- ja vakuutus- sekä teknologiasektoreilla. Erityistä huomiota kiinnitetään yritysten vastuullisuusraporteissa esitettyihin ihmisoikeusvelvoitteisiin ja niiden toteuttamiseen liittyviin käytäntöihin. Yritysten ihmisoikeusperiaatteet perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin, kuten YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin sekä ILO:n työelämän perusperiaatteisiin. Energiaalalla keskeisimmät oikeudet liittyvät terveyteen, turvallisuuteen, syrjimättömyyteen ja orjatyön kieltoon. St1:n ja Nesteen periaatteissa korostetaan myös oikeudenmukaista palkkaa ja työaikoja. Pankki- ja vakuutusalalla, kuten Nordea ja Sampo, painottavat työntekijöiden oikeuksia ja oikeudenmukaista palkkaa. Teknologiayritykset, kuten Nokia ja TietoEvry, kiinnittävät erityistä huomiota väärinkäytöksille alttiin teknologian käyttöön. Toimitusketjujen hallinta on erityisen tärkeää energia-alalla, jossa Neste ja St1 edellyttävät toimittajiltaan eettisten periaatteiden noudattamista. Teknologiayritykset, kuten Nokia, käyttävät ennaltaehkäisevää due diligence -prosessia tunnistaakseen ihmisoikeusriskejä toimitusketjussaan. Pankkialalla Nordea ja Sampo edellyttävät orjatyön ja pakkotyön kieltoa kaikissa toimitusketjuissa. Yhteisesti kaikilla sektoreilla korostetaan lapsi-, pakko- ja orjatyön kieltoa sekä työntekijöiden perusoikeuksia, kuten yhdistymisvapautta ja turvallisia työoloja. Eroja ilmenee erityisesti siinä, miten yritykset toteuttavat ja valvovat näitä periaatteita, erityisesti suhteessa toimitusketjuihin ja alihankkijoihin.
Keywords: yritysvastuu, ihmisoikeudet