Laittoman toiminnan verotus : sääntöjenvastainen ja rikollinen toiminta tuloverotuksessa - Seppälä, Elisa (My University, 2019)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää laittoman toiminnan verotusta Suomessa. Laittomalla toiminnalla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa sekä perusteiltaan rikollista toimintaa että muutoin sääntöjenvastaista toimintaa. Koska laiton toiminta on käsitteenä laaja ja kytkeytyy vahvasti harmaaseen talouteen yhteiskunnallisena ilmiönä, käsitemäärittelyyn on kiinnitetty tutkimuksessa runsaasti huomiota. Tutkimus vastaa ensinnäkin siihen, milloin laittomalla toiminnalla saadut tulot katsotaan kotimaisen verojärjestelmän piiriin kuuluviksi. Nimenomaisen säännöksen puuttuessa, ratkaisu on jäänyt oikeuskäytännön varaan. Tutkimuksessa vastataan lisäksi siihen pitäisikö laitonta toimintaa verottaa. Tällöin liikutaan vero- ja rikosoikeudellisten järjestelmien rajapinnalla ja selvitetään millaisia keinoja puuttua laittomaan toimintaan järjestelmät tarjoavat. Lopulta laittoman toiminnan tilanteissa on kysymys mahdollisimman tehokkaista ja tarkoituksenmukaista valinnoista vero- ja rikosoikeudellisten keinojen välillä. Tällöin törmätään järjestelmien yhteensovittamisen haasteisiin. Tutkimuksessa on nostettu esiin keskeisimmät haasteet, joita syntyy tehtäessä valintaa kahden tavoitteiltaan erilaisen järjestelmän välillä. Keskeisen lähdeaineiston tutkimukselle laittoman toiminnan verotuksesta muodostaa korkeimman hallinto-oikeuden ja korkeimman oikeuden ratkaisukäytäntö. Lisäksi tutkimuksessa systematisoidaan hajanaista vero- ja rikosoikeudellista lähdeaineistoa kattavan ja yhdenmukaisen vastauksen saamiseksi. Oikeuskäytännöstä voidaan havaita, että laitonta toimintaa ei ole oikeuskäytännössä rajattu kokonaan tuloverotuksen ulkopuolelle. Lisäksi havaitaan, että verotuksen ulottamiselle laittomaan toimintaan on sekä sitä puoltavia että vastustavia perusteita.