Mikro-RNA:n potentiaali syöpien diagnosoinnissa ja hoidossa - Ylikangas, Pinja (My University, 2024)
Syöpäsairaudet ovat yksi maailman yleisimmistä kuolinsyistä, mikä luo tarpeen löytää tehokkaita diagnosointi- ja hoitomenetelmiä. Mikro-RNA:iden eli miRNA:iden ilmentyminen syöpäsoluissa on osoitettu olevan normaalista poikkeavaa. miRNA:t osallistuvat solussa geenien säätelyyn ja niiden säätelyhäiriö voi johtaa muutokseen sellaisissa geeneissä, jotka mutatoituneena aiheuttavat syöpää. Syöpähoito voitaisiin kohdentaa näihin soluihin palauttamalla niiden miRNA:iden pitoisuus normaalille tasolle. Syöpäsoluista eristettyjä miRNA:ita voidaan käyttää perusteena diagnoosille. miRNA:t ovat osoittaneet hyvän soveltuvuuden syöpädiagnoosien tekemiseen, mutta nykyiset miRNA:n havaitsemismenetelmät, kuten uuden sukupolven sekvensointi, ovat kohtuuttoman hintaisia laajaan käyttöön. Tutkimus keskittyy löytämään uusia, kustannustehokkaita menetelmiä, kuten vieritestit. Rutiininomaiseen diagnostiikkaan soveltuvien menetelmien kehityksen haasteena on miRNA:n lyhyt sekvenssi ja homologisuus. Tällä hetkellä syövän hoitoon ei ole tarjolla miRNA-pohjaisia lääkkeitä. Suurimmiksi ongelmiksi ovat osoittautuneet RNA:n labiilius ja vaikeus kulkeutua kohdesoluun, joita tutkimus pyrkii ratkaisemaan.
Keywords: Mikro-RNA, diagnostiikka, syöpä