Valmistautuminen muistisairauksiin vanhusväestössä - askelmat ja osapuolet - Roitto, Hanna-Maria; Ekblad, Laura (Finland, 2026)
Myöhään alkavien muistisairauksien diagnosointi ja hoito muuttuu ja vaatii erityisosaamista. Muistisairauksien tunnistamisen ja tutkimuksiin ohjauksen tulisi kuulua jokaisen ikääntyneitä kohtaavan ammattilaisen osaamiseen. Ikääntyneillä voi olla yhtä aikaa useampi neurodegeneratiivinen sairaus ja lisäksi kognitiivisia oireita pahentavia tekijöitä. Yleisin ikääntyneiden muistisairaus on sekamuotoinen muistisairaus, tavallisimmin Alzheimerin taudin ja verisuoniperäisen muistisairauden yhdistelmä. Uusia muistisairausentiteettejä kuten PART (primaarinen ikätauopatia) ja LATE (limbinen TDP-43-enkefalopatia) on tunnistettu viime vuosina. Alzheimerin taudin tunnistamiseen on kehitetty verestä mitattavia merkkiaineita ja hoitoon amyloidivasta-aineita, joiden käyttöön tarvitaan kansallista ohjeistusta. Hoidon toteutukseen tarvitaan moniammatillisuutta ja yhteistyötä eri erikoisalojen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken. Kaikilla terveyden- ja sosiaalihuollon tasoilla tarvitaan lisää tietoa ja koulutusta muistisairauksista.