Akuutti umpilisäketulehdus Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 1.11.2019-31.1.2020 - Rapola, Risto (My University, 2023)
Akuutti umpilisäketulehdus kattaa suuren osuuden päivystysleikkauksista. Perinteisesti yli vuosisadan ajan tulehduksen vaikeusasteesta riippumatta hoitona on ollut tulehtuneen umpilisäkkeen kirurginen poisto. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan antibioottihoito on tehokas ja turvallinen vaihtoehto leikkaushoidolle akuutin lievemmän umpilisäketulehduksen hoidossa1. Lisäksi tutkimukset antibioottien roolista ja täysin oireenmukaisen hoidon mahdollisuudesta ovat kesken2 Etuina antibioottihoidossa tai muussa ei-leikkauksellisessa hoidossa ovat leikkaushoidon ja siihen liittyvien komplikaatioiden välttäminen sekä hoitokustannusten merkittävä vähentäminen1,3. Lievän umpilisäketulehduksen (komplisoitumaton umpilisäketulehdus) ja vaikean (komplisoituneen) umpilisäketulehduksen erottamiseen tarvitaan tarkkaa diagnostiikkaa tietokonetomografiakuvantamisella (TT). Tämän syventävän opinnäytetyön tarkoitus on tarkastella akuutin umpilisäketulehduksen hoitoa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) 3 kk aikana. Aineisto kerättiin takautuvasti potilastietojärjestelmästä, eikä tutkimus vaikuttanut potilaiden hoitoon. Tutkimus on osa European Society for Trauma and Emergency Surgery (ESTES) Cohort Study Snapshot Audit 2020 - Acute Appendicitis -tutkimusta. Tutkimusdata kerättiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kolmen kuukauden aikana hoidetuista TT- tai ultraäänikuvantamisella todetuista akuuteista umpilisäketulehduksista. Potilaita seurattiin 90 vuorokauden ajan, ja komplikaatiot kirjattiin ylös. Potilaat, joilla TT-kuvantamisessa todettiin tuumoriepäily, rajattiin ulos tutkimuksesta. Tutkimukseen tuli mukaan yhteensä 107 potilasta (16–86-vuotiaita, naisia 46 % ja miehiä 54 %), joista operatiivisesti hoidettiin 93 ja konservatiivisesti 14. Näistä 107 potilaasta oli komplisoitumattomia yhteensä 49, joista 38 leikattiin ja 11 hoidettiin konservatiivisesti. Komplisoitumattomista umpilisäketulehduspotilaista yksikään ei palannut sairaalaan 90 vuorokauden aikana, mutta komplisoituneista leikkauksella hoidetuista umpilisäketulehduspotilaista neljällä todettiin komplikaatio 90 vrk:n seurannassa. Tutkimuksemme mukaan leikkaushoito on edelleen komplisoitumattoman akuutin umpilisäkkeen tulehduksen pääasiallinen hoitomuoto TYKSissä. Konservatiivinen hoito antibiootein on kuitenkin jo vähäisessä määrin käytössä, ja tätä tukevat tutkimustulokset vaikuttavat lupaavilta. Vertailu konservatiivisen ja operatiivisen hoidon välillä ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Lisätutkimuksia vaaditaan niin antibioottihoidon kuin täysin oireenmukaisen hoidon osalta, jotta uudet hoitokäytännöt akuutin komplisoitumattoman umpilisäketulehduksen voitaisiin vakiinnuttaa.
Keywords: umpilisäketulehdus, appendisiitti