Hinta-algoritmit oikeudellisena ilmiönä : Lainopillinen tutkimus kuluttajaoikeuden, tietosuojan ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta - Anttila, Oona (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan hinta-algoritmien asemaa suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestyksessä. Tutkielma sijoittuu osaksi oikeuden ja digitalisaation kehitystä, jossa uudet ja alati yleistyvät algoritmipohjaiset hinnoittelumallit ovat tuoneet uusia haasteita hinnoitteluun kuluttajalle ja elinkeinonharjoittajalle, mutta myös laajemmin yhteiskunnallisella tasolla. Tämän tutkielman kontekstissa käsitteellä hinta-algoritmi viitataan erityisesti personoituun ja dynaamiseen hinnoitteluun, joihin tutkimuksessa on keskitytty. Hinta-algoritmi-ilmiötä tarkastellaan tässä tutkielmassa erityisesti kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä suhteessa. Hinta-algoritmeja ei ole tämän tutkielman kirjoitushetkellä säännelty millään tietyllä oikeudellisella instrumentilla. Niiden käyttöön vaikuttavat kuitenkin useat eri säännöt useilla eri oikeudenaloilla. Tämän tutkielman keskiössä ovat kuluttajansuojaa, tietosuojaa sekä yhdenvertaisuutta koskevat kotimaiset ja Euroopan unionin säännöt. Tutkielmassa systematisoidaan ja tulkitaan voimassa olevaa oikeutta lainoppia käyttäen. Tutkielmassa on hyödynnetty myös de lege ferenda -tutkimusta erityisesti niissä osiossa, joissa arvioidaan lainsäädännön kehityslinjoja tulevaisuudessa. Tutkielmassa tunnistetaan ja arvioidaan erinäisiä oikeudellisia ja eettisiä ongelmia, joita hinta-algoritmien sääntelyyn liittyy ja joita myös oikeuskirjallisuus, ja lainsäätäjä ovat paikoin tunnistaneet. Ongelmien perusteella tunnistetaan sääntelyn puutteita ja pyritään esittämään näihin puutteisiin ratkaisuehdotuksia. Ongelmia käsitellään sekä kuluttajan, erilaisten kuluttajaryhmien ja elinkeinonharjoittajan näkökulmasta, mutta myös laajemmin yhteiskunnallisten vaikutusten tasolla. Näiden näkökulmien perusteella tunnistettuihin ongelmiin pyritään vastaamaan de lege ferenda -tutkimuksen keinoin arvioiden erilaisia sääntelyllisiä kehityslinjoja. Tutkimus osoittaa, että kotimaista ja Euroopan unionin oikeuskehystä tulee kehittää nykyisestä. Nykymuotoinen lainsäädäntö ei riitä vastaamaan niihin ongelmiin ja haasteisiin, joita hinta-algoritmien käytöstä seuraa. Kehitystarpeita on kaikilla tutkielmassa käsitellyillä oikeudenaloilla. Tutkielmassa on esitetty kehityslinjoja sille, miten sääntelyä tulisi kehittää tulevaisuudessa. Näiden ehdotettujen kehityslinjojen osalta tunnistetaan myös tarve ehdotusten jatkotutkimukselle ja -kehitykselle.
Keywords: algoritmit; automaatio; hinta; hinnoittelu; kuluttajaoikeus; läpinäkyvyys; tietosuoja; yhdenvertaisuus