Traditionaalisten perhearvojen yhteys homo- ja lesbovanhempiin kohdistuviin ennakkoluuloihin 35 Euroopan maassa - Portaankorva, Sofia (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen, kuinka ennakkoluulot homo- ja lesbovanhempia kohtaan vaihtelevat 35 Euroopan maassa. Tarkastelen, kuinka ydinperhearvot ennustavat näkemystä, jonka mukaan homo- ja lesboparit ovat epäpäteviä vanhempia. Tarkastelen ydinperhearvoja kolmen ulottuvuuden näkökulmasta: mieselättäjäideologia, lapsikeskeinen perheideologia ja traditionaalinen avioliittoideologia. Tutkin ennakkoluuloja tilastollisilla aineistoilla ja menetelmillä. Käytän aineistona European Values Studyn (EVS) viidettä kierrosta, joka kerättiin vuosina 2017–2022. Käytän menetelmänä ristiintaulukointia, sirontakuvioita sekä hierarkkista lineaarista regressioanalyysiä. Ennakkoluulot vaihtelivat voimakkaasti maiden välillä. Ennakkoluuloisesti suhtautuvia oli eniten Azerbaidžanissa (93 %) ja vähiten Islannissa (6 %). Ennakkoluuloja esiintyi eniten Kaukasian maissa ja vähiten Pohjoismaissa lukuun ottamatta Suomea, jossa ennakkoluuloja esiintyi hieman muita Pohjoismaita enemmän. Balkanin ja Baltian maissa ennakkoluuloja esiintyi valtaosalla, kun taas Manner- ja Länsi-Euroopan maissa ennakkoluuloja esiintyi alle puolella väestöstä. Traditionaaliset perhearvot ovat yhteydessä ennakkoluuloihin sekä yksilö- että maatasolla. Ennakkoluuloja ennustaa se, että pitää avioliittoa nykyaikaisena instituutiona, pitää lapsia tärkeinä parisuhteen onnistumiseksi ja pitää sopivana työnjakona sitä, että mies ansaitsee rahaa ja nainen huolehtii kodista ja perheestä. Lisäksi ennakkoluulot ovat yleisiä niiden keskuudessa, jotka asuvat maassa, jossa vallitsee traditionaalinen avioliittoideologia, mieselättäjäideologia sekä lapsikeskeinen perheideologia.
Keywords: traditionaaliset perhearvot, ydinperhearvot, homo- ja lesboparit, sateenkaarivanhemmat