Tehokkaat rahoitusmarkkinat ja rajoitettu rationaalisuus : tappiokammon vaikutukset investointipäätöksiin - Mustonen, Peter (My University, 2024)
Rahoitusmarkkinat toimivat parhaiten siten, että markkinat ovat tehokkaat ja sen sisällä olevat päätöksentekijät käyttäytyvät rationaalisesti. Tällöin virheellisen hinnoittelun todennäköisyys pienenee ja varat kulkeutuvat tehokkaasti ylijäämäisiltä tahoilta alijäämäisille. Perinteiset rahoitusteorian mallit, joita pidetään lähtökohtaisesti kuvaavimpina teoriapohjina markkinoiden hahmottamiselle, jättävät kuitenkin huomiotta emotionaaliset tekijät ja nojaavat oletukseen riskineutraaleista päätöksentekijöistä. Kuitenkin, jos päätöksentekijän riskipreferenssit eroavat hiemankaan neutraalista, mallien selitysvoima jää rajalliseksi. Behavioraalinen rahoitus on pyrkinyt vastaamaan tähän ongelmaan useilla teorioilla, joista merkittävimpänä pidetään prospektiteoriaa. Prospektiteoria ja sen sovellukset tarjoavat vaihtoehtoisia näkökulmia päätöksentekijän käyttäytymisen analysointiin tilanteissa, joihin sisältyy epävarmuutta. Behavioraalisen rahoituksen tehtävänä ei ole sivuuttaa perinteisen rahoitusteorian malleja, vaan pikemminkin toimia täydentävänä Behavioraalisen rahoitusteorian yleistyttyä on huomattu sen kyky selittää aiemmin epäselvänä pidettyjä markkinailmiöitä. Erityisesti osakemarkkinoilla prospektiteoriaa on tarjonnut informaatiota voittojen ja tappioiden arvioinnin välisestä epäsymmetriasta. Esimerkiksi tappioiden on näytetty kirvelevän enemmän kuin vastaavansuuruisista voitoista saatava hyöty. Tällöin sijoittajien käytös altistuu epärationaalisille toimintamalleille uhaten rationaalisen päätöksentekijän oletusta.
Keywords: Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi, prospektiteoria, tappiokammo