Palkitsemisen ja asiantuntijatyön yhteensovittaminen : Mistä asiantuntijoiden toimiva palkitseminen koostuu? - Jäntti, Leevi (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan toiminta-analyyttistä tutkimusotetta soveltaen, mistä asiantuntijoiden toimiva palkitseminen koostuu. Palkitsemista on tutkittu ajan saatossa monesta eri näkökulmasta, mutta asiantuntijatyön ja palkitsemisen yhteensovittaminen on jäänyt tutkimuksissa vähemmälle huomiolle, vaikka palkitseminen on kehittynyt Suomessa viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana enemmän kuin koskaan ennen. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena käyttäen teemahaastatteluja. Aineisto koostuu viiden asiantuntijan yksilöhaastattelusta, jotka työskentelevät samassa suuryrityksessä. Jokaisella haastateltavalla on vähintään viiden vuoden työkokemus asiantuntijatehtävistä, eivätkä he työskentele johtotehtävissä. Asiantuntijoiksi voidaan katsoa työntekijät, jotka omaavat korkean koulutuksen lisäksi paljon työkokemusta. Palkitsemisella sen sijaan tarkoitetaan eräänlaista vaihtokauppaa työntekijän ja työnantajan välillä. Työnantaja tarjoaa työntekijöille merkityksellisiä asioita vastineeksi työntekijän antamasta työpanoksesta. Palkitsemisella organisaatiot pyrkivät viestimään työntekijöille, kuinka hyvin he ovat työssään suoriutuneet. Asiantuntijatyössä toimivan palkitsemisjärjestelmän luominen ja kehittäminen on haastavaa. Se miten palkitseminen koetaan, on pitkälti henkilösidonnainen asia. Aineelliset palkitsemistavat koetaan asiantuntijatyössä tärkeimmiksi palkitsemiskeinoiksi. Aineettomia palkkioita ei aina nähdä osana kokonaispalkitsemista, koska osa aineettomista palkitsemiskeinoista koetaan itsestään selviksi asioiksi. Voidaan kuitenkin todeta, että niin palkitsemisen kuin palkkakehityksen tulisi asiantuntijatyössä vastata mahdollisimman hyvin työntekijän työkokemusta sekä koulutustaustaa. Näiden lisäksi työnantajan täytyy tiedostaa, että asiantuntijat odottavat saavansa kiitosta ja tunnustusta erinomaisesta suoriutumisesta.
Keywords: asiantuntija, asiantuntijatyö, kokonaispalkitseminen, palkitseminen