Monikulttuurisuus lasten kuvakirjoissa : Satakirjastojen lainatuimmat suomalaiset lasten kuvakirjat - Forsman, Anniina; Nyroos, Meiju (My University, 2022)
Globalisoitumisen ja ihmisten lisääntyneen liikkuvuuden myötä monikulttuurisuusaiheisilla lastenkirjoilla tulisi olla enemmän jalansijaa varhaiskasvatuksessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millä tavalla monikulttuurisuus näkyy lasten kuvakirjoissa sekä tuottaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle tietoa siitä, millaiset kirjat ovat hyviä hyödynnettäväksi varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksemme alaongelmina on, miten ennakkoluulot ja asenteet monikulttuurisuuteen liittyen näkyvät lasten kuvakirjoissa sekä missä muissa asioissa monikulttuurisuus tulee kuvakirjoissa esiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin Satakirjastojen lainatuimmista monikulttuurisuutta käsittelevistä kuvakirjoista. Aineistoksi rajautui kuusi suomalaista lasten kuvakirjaa vuosilta 2007–2019. Aineisto analysoitiin käyttämällä lähiluvun menetelmiin kuuluvaa feminististä lähilukua, jonka pohjalta rakennettiin analyysirunko tutkimukselle. Tutkimustulosten mukaan kaikissa aineiston kirjoissa oli päähenkilöinä tai merkittävissä sivurooleissa monikulttuurisia henkilöitä. Monikulttuurisuus tuli esiin henkilöiden taustoissa ja etnisyydessä. Kirjoissa asenteet monikulttuurisia henkilöitä kohtaan olivat pääasiassa positiivisia tai neutraaleja, kuten myös monikulttuuristen henkilöiden asenteet omia juuriaan sekä uutta kotimaata ja kulttuuria kohtaan. Monikulttuurisuus ilmeni lasten kuvakirjoissa myös kielien, nimien ja uskontojen muodossa. Tutkimusaineiston kirjoista kaksi nousi suoraan hyödynnettäväksi varhaiskasvatuksessa. Muiden kirjojen kanssa varhaiskasvatuksen henkilöstön tulee varmistaa, että kirjoista ei välity negatiivisia asenteita, vaan kirjoissa esiintyneet asiat käsitellään kriittisesti lasten kanssa.
Keywords: lastenkirjallisuus, lasten kuvakirjat, maahanmuutto, monikulttuurisuus, varhaiskasvatus