Osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksen kustannukset ja rahoitus : Case-tutkimus: teollisuusalan perheyritys - Tuominen, Tuomas (My University, 2022)
Tutkielman tavoitteena oli tutkia osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksen kustannuksia ja rahoittamista. Sukupolvenvaihdoksen toteutukselle on useita tapoja ja tutkimuksessa vertailtiin mitä kustannuksia ja kenelle eri toteutustavoista koituu. Tutkimuksen toisena tavoitteena oli tutkia, millaisia keinoja sukupolvenvaihdoksen rahoittamiselle on. Tutkimuksessa käsiteltiin vain omistajan elinaikana tehtäviä sukupolvenvaihdostilanteita. Tutkimus on tehty tapaustutkimuksena, jossa tarkasteltiin aihetta case-yrityksen tietoihin perustuen. Aineisto on saatu yhtiöltä, mutta tutkimuksessa tehdyt laskelmat, vertailut ja taulukot eivät perustu yhtiön todellisiin lukuihin, vaan lukuja on muutettu tietojen arkaluontoisuuden vuoksi. Vertailujen tarkoituksena on hahmottaa ja todentaa toteutustapojen kustannuksien eroja niin määrän kuin luonteen näkökulmasta. Case-yrityksen sukupolvenvaihdoksen rahoittamisen suunnittelua ja järjestämistä käsiteltiin vertailujen ja laskelmien avulla. Tutkielman tuloksina huomattiin, että sukupolvenvaihdoksen toteutustavan valinnalla voidaan määrittää, keille kustannukset halutaan kohdistaa ja millaisella osuudella. Todettiin myös, että toteutustavasta huolimatta veroseuraamuksia syntyy, mutta huojennuksien myötä veroseuraamukset ovat hyvin kohtuulliset. Toisena keskeisenä tuloksena todettiin, että sukupolvenvaihdoksen rahoitusjärjestely voidaan rakentaa useasta palasesta, mutta keskeisimmissä rooleissa toimii luopuja ja kohdeyhtiö.
Keywords: osakeyhtiö, sukupolvenvaihdos, kustannukset, rahoittaminen, perheyhtiö