Vaalivaikuttamista satiirin keinoin – kriittinen diskurssianalyysi Daily Shown vaaliviestinnästä syksyllä 2022 - Ruokangas, Nuutti (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Yhdysvaltain syksyn kongressin 2022 välivaalien esiintymistä ja käsittelyä uutissatiiriohjelma Daily Showssa. Vuoden 2022 välivaalit käytiin Yhdysvalloissa hyvin poliittisesti jännitteisessä ja polarisoituneessa tilanteessa. Vaalien odotettiin johtavan republikaanisen puolueen selkeään voittoon. Vaalit ja niissä ehdolla olevat henkilöt olivat säännöllisesti esillä Daily Shown sisällöissä vaalisyksyn aikana. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään, koettiko Daily Show ohjata katsojiaan tietynlaiseen äänestämiseen vaaleissa. Tutkielman analyysissa hyödynnetään Norman Fairclough´n näkemyksiä kriittisestä diskurssianalyysista selvittäessä, millaisin diskurssein ja viestein vaaleja on Daily Showssa käsitelty. Teoreettisena viitekehyksenä tutkielmassa hyödynnetään affektiivisen polarisaation teoriaa, joka auttaa ennen kaikkea taustoittamaan poliittista tilannetta, jossa syksyn 2022 välivaalit käytiin. Tutkielmassa myös hyödynnetään Robert Entmanin näkemyksiä kehysteoriasta, joka auttaa analysoimaan ohjelman sisällön muodostuksessa tehtyjä valintoja. Tutkittavana materiaalina on Daily Shown välivaaleja käsittelevät osuudet. Välivaalien asettelu on Daily Showssa kuvattu hyvin myönteisesti demokraattien kannalta, samalla kun republikaanipuolue ja etenkin Donald Trump kannattajineen esitetään huonossa valossa. Viestit välittyvät etenkin diskursseissa, jotka korostavat Trumpin ja tätä seuraavien republikaanien poliittista epäpätevyyttä ja republikaanien vaalivoiton Yhdysvaltain demokratialle asettamia vaaroja. Toisen pääpuolueen esittäminen ohjelmassa epäpätevänä ja vaarallisena vaihtoehtona kertoo Yhdysvaltojen jakaantumisesta ja voi osaltaan myös edistää jakaantumista ja affektiivista polarisaatiota entisestään. Vaikka Daily Show ei sisällöissään kannusta suoraan tietynlaiseen äänestämiseen, on republikaanit esitetty niin huonossa valossa, että ohjelman pohjalta on vaikea nähdä puoluetta äänestettävän.
Keywords: affektiivinen polarisaatio, kriittinen diskurssianalyysi, kehystäminen, Yhdysvallat, välivaalit, Daily Show, republikaanit, Donald Trump