Jääkiekon seuraamisen digitalisoituminen - Karesto, Linda (My University, 2025)
Digitalisaatio on muuttanut eri toimialoja ja kuluttajakäyttäytymistä, mikä ilmenee urheilutoimialalla urheilun seuraamisen kulttuurin ja tapojen muutoksena. Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee urheilun digitalisaation vaikutuksia jääkiekon seuraamiseen fanien näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää digitalisaation vaikutuksia jääkiekon seuraajien kuluttajakäyttäytymiseen ja kokemuksiin. Tutkimus on laadullinen etnografinen tutkimus, jossa aineisto on kerätty havainnoinnin, haastatteluiden ja kyselyiden avulla. Etnografinen kenttätutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa neljässä NHL-ottelussa havainnoimalla digitalisaation ilmiötä ottelutapahtumissa paikan päällä. Haastatteluiden ja kyselyiden avulla kartoitettiin eritasoisten jääkiekon seuraajien näkemyksiä ja kokemuksia digitalisaation vaikutuksista. Aineisto analysoitiin Gioia-metodologian mukaisesti. Tutkimuksessa tunnistettiin jääkiekon seuraamisen digitalisoitumisessa viisi teemaa: 1) saavutettavuus ja vaivattomuus, 2) tiedon ja sisällön saatavuus, 3) reaaliaikaisuus, 4) monikanavainen seuraaminen ja 5) muuttuneet kulutustottumukset. Digitaaliset teknologiat ja alustat ovat vakiintuneet osaksi jääkiekkoa ja jääkiekon seuraamista. Digitaaliset teknologiat parantavat katsojakokemusta sekä paikan päällä että etänä jääkiekkoa seuratessa. Reaaliaikaista dataa, tilastoja ja videomateriaalia hyödynnetään katsojakokemuksen rikastamiseen niin ottelulähetyksissä kuin ottelutapahtumissa. Kehittyneet tilastot ja analytiikka mahdollistavat lajin ja pelitapahtumien syvemmän ymmärryksen. Digitalisaation myötä jääkiekkoa on mahdollista seurata ajasta tai paikasta riippumatta, mikä tekee lajin seuraamisesta vaivattomampaa ja saavutettavampaa. Jääkiekon seuraajilla on monipuolisemmat mahdollisuudet valita mitä sisältöä he katsovat, milloin ja mistä kanavista. Jääkiekon seuraajat hyödyntävät monipuolisesti eri digitaalisia alustoja, kuten sosiaalista mediaa tai tulospalvelusovelluksia yksilöidyn seuraamiskokemuksensa muodostamiseen. Tiedon reaaliaikaisuus mahdollistaa nopean tiedonsaannin myös silloin, kun ottelua ei seuraa paikan päällä tai suoratoistolähetyksen kautta. Nopea tiedon saanti on mahdollistanut hyperyhteyden jääkiekkoon. Fanit voivat olla jatkuvassa yhteydessä lajiin, eikä seuraaminen ole rajoittunut ottelu- tai urheilu-uutislähetysten ajankohtaan. Reaaliaikainen data ja kehittyneet tilastot koetaan mielenkiintoisena ja katsojakokemusta parantavana tekijänä. Jääkiekon seuraajat suhtautuvat digitalisoitumiseen positiivisesti, mutta osoittavat myös huolenaiheita ottelutapahtumien kävijämääriä ja lajin perinteikkyyden säilymistä kohtaan.
Keywords: digitalisaatio, digitaalinen transformaatio, urheilu, jääkiekko, katsojakokemus, laadullinen tutkimus, etnografinen tutkimus